SPĀŅU KOMPONISTS FERERS FERĀNS DIRIĢĒS LIELAJĀ PIEKTDIENĀ

14. aprīlī plkst. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā notiks Lielās Piektdienas koncerts, kurā Orķestri “Rīga” diriģēs pasaulslavenais spāņu komponists Ferers Ferāns. Koncerta programmā iekļauti trīs skaņdarbi – Otrā simfonija “Kristus ciešanas”, poēma “Abrahāms” un balāde trompetei un orķestrim Tu Sueño, solists būs Aivars Osītis.

Lielās Piektdienas koncerta centrālais skaņdarbs – 2001. gadā sacerētā Ferera Ferāna Otrā simfonija “Kristus ciešanas ir ļoti populāra. Katru gadu pirms Lieldienām to spēlē orķestri visā pasaulē un 2017. gada aprīlī simfonija tiks atskaņota ne tikai Latvijā, bet arī Urugvajā, Filipīnās, Vācijā un Šveicē. Simfonija “Kristus ciešanas veidota kā trīsdaļīgs lielas formas darbs, kas ietver visus notikumus no Kristus dzimšanas līdz nāvei. Saskaņā ar komponista ieceri, ilustrējot mūzikā pausto, pirms katras simfonijas daļas tiek lasīti svētie raksti. Tos lasīs Rīgas Mārtiņa baznīcas mācītājs Aivars Smuidris. Par simfoniju “Kristus ciešanas” viņš saka: “Kristus vēsts pasaulē nav tikai ideālo padomu apkopojums. Kristīgā pasaule svin un piemin pašu Kristus dzīvi. Tās kulminācija ir nāve un augšāmcelšanās – to komponists attēlojis arī simfonijā. Lieldienas ir īpašs laiks, kad Kristieši ir aicināti savas domas vērst uz šo, izšķirošāko. Mūzika ir vēl viens līdzeklis, kas palīdz mums sajust, saprast un piedzīvot to, kas kristīgajai pasaulei ir Lieldienu svētku pamatā: Kristus nāve un augšāmcelšanās.

Līdzās simfonijai Lielās Piektdienas koncerta programmā iekļauta 2009. gadā radītā simfoniskā poēma “Abrahāms”, kuras pamatā ir Bībeles leģenda par Dieva pavēli Abrahāmam upurēt savu dēlu Īzāku. Šī leģenda nereti atspoguļota mākslā – 6. gs. mozaīka Sv. Vitāles katedrālē Ravennā, Ticiāna – Santa Maria della Salute Venēcijā, Rembranta – Alte Pinakothek  Minhenē. Savukārt Ferers Ferāns šo leģendu atklājis un iedzīvinājis mūzikā.

14. aprīļa vakarā klausītājiem būs iespēja dzirdēt lirisko balādi trompetei un orķestrim Tu Sueño (Tavs sapnis). Tā vēsta par sapņiem, kas kļūst par realitāti un aicina ielūkoties fantāzijas pasaulē. Šo opusu Ferers Ferāns radījis pēc drauga, izcila trompetista un pedagoga Luisa Andrē Fo (Luis Andrés Faus) lūguma. Rīgas Sv. Jāņa baznīcā trompetes solo atskaņos Aivars Osītis.

Komponists un diriģents Ferers Ferāns (dzim. 1966) guvis vispusīgu muzikālo izglītību – apguvis klavieru un sitaminstrumentu spēli, vēlāk kompozīciju un diriģēšanu Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā. Ieguvis godalgas starptautiskos komponistu konkursos. Šobrīd vada kompozīcijas klasi Valensijas konservatorijā. F. Ferāns daudz uzstājas kā diriģents, turklāt, interpretējot arī savu mūziku, kā tas notiks Lielās Piektdienas  koncertā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā.

Ar Rīgas domes atbalstu ieeja Lielās Piektdienas koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas saņemami no 5. aprīļa Kronvalda bulvārī 8. 1. stāvā laikā no plkst. 12.00 – 14.00 darbadienās.