PIEMIŅAS DIENAS KONCERTĀ SKANĒS LATVIEŠU KOMPONISTU MŪZIKA

14. jūnijā plkst. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņu godinot, notiks koncerts “IN MEMORIAM”. Programmā latviešu komponistu mūzika, tostarp Riharda Dubras Latvijā vēl neatskaņots skaņdarbs. Koncertā piedalās Orķestris “Rīga”, diriģenta Valda Butāna vadībā, Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris “Rīga” un Carnikavas jauktais koris “Vēja balss”.

Piemiņas dienai veltītā koncerta programmā īpaši piemeklēta gaiša latviešu komponistu radīta mūzika. Tā būs gan oriģinālmūzika, kas rakstīta simfoniskajam pūtēju orķestrim, gan arī mūzika korim a capella jeb bez pavadījuma, tā arī opusi, kurus Orķestris “Rīga” izpildīs kopā ar jauktajiem koriem.

Īpašs notikums būs Riharda Dubras “Adagio appassionato” atskaņojums, kas 2012. gadā tapis pēc orķestra “American Wind Symphony Orchestra” pasūtījuma un Latvijā tiks atskaņots pirmo reizi. Klausītājiem būs iespēja dzirdēt orķestrālu versiju labi zināmajam Pētera Plakida kora skaņdarbam “In memoriam”, kuru Orķestrim “Rīga” pārlicis Vilnis Šmīdbergs. Programmā iekļauta arī Selgas Mences “Kad(e) pārnāksi, bāleliņ” ar latviešu tautas dziesmas vārdiem, kas ir daļa no oratorijas “Laika vējos” un sacerēta pēc Orķestra “Rīga” pasūtījuma 2016. gadā.

Komponiste Līga Celma – Kursiete skaņdarbu “When David Heard” veltījusi traģiskajiem  notikumiem latviešu vēsturē, pieminot un godājot cietušos un viņu ģimenes. Tā muzikālā iecere balstīta uz tāda paša nosaukuma Tomasa Vilkīsa (1576–1623) antēmas. Skaņdarbā izmantots Vecās Derības teksts, kur aprakstīts brīdis, kad ķēniņš Dāvids uzzina par dēla Absoloma nāvi, simbolizējot to, ka cilvēciskās sāpes un ciešanas ir nemainīgas gan šodien, gan 1941. gadā, gan 17. gadsimtā, gan Vecajā Derībā aprakstītā notikuma laikā. Skaņdarba atskaņošanā Orķestrim “Rīga” pievienosies arī jauktie kori.

Skanēs allaž cerību un ticību apliecinošā Pētera Vaska mūzika. Komponists 1996. gadā radījis lūgšanu “Dona nobis pacem” (“Dod mums mieru”), kas 2017. gadā ieguvusi jaunu skanējumu versijā jauktajam korim ar Viļņa Šmīdberga ērģeļu partijas pārlikumu pūtēju orķestrim.

Rīgas Stradiņa universitātes jauktā kora “Rīga” sniegumā būs iespēja dzirdēt Artura Maskata a cappella kora dziesmu “Sapnis” ar Pētera Brūvera tekstu no cikla “Mūžības skartajiem”. Kori “Rīga” vada diriģentes Evita Taranda un Zane Zilberte. Savukārt, Jurģa Cābuļa vadītais Carnikavas jauktais koris “Vēja balss” izdziedās Jāņa Ivanova vokalīzi “Rudens dziesma”.

Pateicoties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta finansiālajam atbalstam, piemiņas dienai veltītais koncerts ir bezmaksas. Ieeja Rīgas Sv. Jāņa baznīcā no plkst. 18.30.