ORĶESTRA RĪGA KONCERTI LIELDIENĀS

Lieldienu laikā Orķestris “Rīga” klausītājiem piedāvā divus koncertus – interaktīvu pasākumu ģimenēm ar bērniem “Orķestromīma” Otrajās Lieldienās 28. martā Lielajā ģildē un Lielās Piektdienas koncertu Sv. Pētera baznīcā. Ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu klausītāji koncertus varēs apmeklēt ar bezmaksas ielūgumiem.

Otrās Lieldienas, 28. martā, Orķestris “Rīga” aicina pavadīt kopā jautri darbojoties Lielajā ģildē interaktīvā pasākumā “Orķestromīma”. Pasākums, kā to saka priekšā pats nosaukums, tapis sadarbojoties Orķestrim “Rīga” un Rīgas Pantomīmai. Laikā no plkst. 15.30 ģimenes ar bērniem būs gaidītas uz darbošanos pantomīmas meistarklasēs un dažādās radošās darbnīcās Lielās ģildes telpās. Interesentiem būs iespēja iejusties mīmu lomā, atklājot emocijas ar kustību palīdzību, stilisti grima meistardarbnīcās Lieldienu noskaņās radīs iespēju mazajiem dalībniekiem ar viegla grima palīdzību pārtapt dažādos tēlos. Savukārt, foto stūrītī ikviens varēs iemūžināt sevi jauniegūtajā tēlā un kopā ar mīmiem.

Pēc aktīvas darbošanās plkst. 17.00 Lielās zāles durvis vērsies atraktīvam koncertam, kur uz skatuves, viens otru papildinot, saspēlēsies Orķestris “Rīga” diriģenta Valda Butāna vadībā un Rīgas Pantomīmas ansamblis.

Uz pasākumu “Orķestromīma” Otrajās Lieldienās interesentiem jāsaņem bezmaksas ielūgumi. Tos iespējams saņemt no 21. marta Kronvalda bulvārī 8. 1. stāvā, laikā no plkst. 12.00 – 14.00.

Lielās Piektdienas koncerts 25. martā plkst. 17.00 notiks Rīgas Sv. Pētera baznīcā. Koncertā piedalās – Orķestris “Rīga”, Rīgas kamerkoris “Ave Sol”, kamerkoris “Fortius”, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas jauktais koris “Frekvence”, solists Mārtiņš Zvīgulis, koklētāja Anda Eglīte un diriģents Andris Veismanis. Simboliski, ka 2016. gada kalendārā Lielā Piektdiena ir 25. martā, kad pieminam un atceramies traģiskos notikumus Latvijas vēsturē. Koncertā Orķestris “Rīga” kopā ar kopkori diriģenta Andra Veismaņa vadībā atskaņos Hektora Berlioza “Sēru un triumfa simfoniju”. Īpašs notikums būs jaunā latviešu komponista Jēkaba Jančevska tieši šim pasākumam radītā opusa “Klusiņām jūra tek” pirmatskaņojums. Skaņdarbs balstīts latviešu tautasdziesmā un tajā savīsies orķestra, lielā kopkora un koklētājas Andas Eglītes skanējums. Komponists Jēkabs Jančevskis atzīst, ka šis ir viņa pirmais skaņdarbs pūtēju orķestrim un liels izaicinājums bijis pūtēju orķestra skanējumam pievienot kokles skaņas. “Skaņdarbs ir par tiem, kas pirms aptuveni 70 gadiem lopu vagonos un par tiem, kas šodien 300 000 ārpus Latvijas.

Uz Lielās Piektdienas koncertu visi pieejamie bezmaksas ielūgumi tika izņemti vienas stundas laikā, jo Rīgas Sv. Pētera baznīcas sēdvietu skaits ir neliels.

Pavasara festivālu WINDSTREAM atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas kultūras iestāžu apvienība, Koncertorganizācija “Ave Sol”, Astronomijas portāls StarSpace.lv, Rīgas pantomīma. Informatīvie atbalstītāji: Mūzikas Saule, Apollo, Riga This Week, Kas Jauns, KultūrasVēstis.lv, Latvijas Radio, RĪGATV 24.