AINĀRS RUBIĶIS UN ANDREJS OSOKINS noslēgs Pavasara festivālu WINDSTREAM

Pavasara festivāla WINDSTREAM Noslēguma koncerts 12. aprīlī Lielajā ģildē būs Orķestra “Rīga” gaidīta tikšanās ar diviem meistariem – diriģentu Aināru Rubiķi un pianistu Andreju Osokinu. Koncerta programmā iekļauti šī gada jubilāru, komponistu Dmitrija Šostakoviča, Sergeja Prokofjeva un Romualda Kalsona skaņdarbi – gan pasaulslavenie, kā S. Prokofjeva baletmūzika “Romeo un Džuljeta” un D. Šostakoviča Otrais klavierkoncerts, gan retāk atskaņotie opusi.

Ainārs Rubiķis pirmskoncerta noskaņās raksta: Pavasars. Pirmās lapas un veldzējošas spēkpilnas bērzu sulas. Laiks, kad ar puķu pumpuriem sprakst arī mīlestības dzirksteles. Ugunīgi spožas, svinīgas, siltas, mīļas, varbūt citviet sāpīgas un smeldzīgas…. Par tēvu un  dēlu, par nenopietniem ierēdņiem (rakstvežiem) un imperatoriskām mulķībam šai pavasarī. Bet noteikti viss par mīlestību triju pasaules grandu mūzikā un viens no tiem – šeit pat no Latvijas. Ar Romualda Kalsona latvisko rakstu Kāzu dziesmās mums varbūt  pat izdosies pārrakstīt laimīgas beigas S. Prokofjeva un Šekspīra traģēdijai “Romeo un Džuljeta”…

Pirms 125 gadiem aprīlī ir dzimis komponists Sergejs Prokofjevs (15./27. aprīlis 1891 – 5. marts 1953), kura daiļrade ir pārpilna negaidītiem skaņu tēliem. Virtuozs un artistisks savā klaviermūzikā, nevaldāmi temperamentīgs jaunības gadu darbos, trāpīgi tēlojošs meistars skatuves un kino mūzikā. 1933. gadā Prokofjevs sacerēja mūziku režisora A. Faincimmera filmai “Poručiks Kižē“, vēlāk no mūzikas izveidoja simfonisku svītu, kas tika pirmatskaņota 1937. gadā Parīzē. Populārākās no piecām daļām ir “Romance” un “Trijjūgs”.  Līdzās šai ar Krievijas tematiku saistītai mūzikai WINDSTREAM Noslēguma koncerta programmā ir iekļauts Prokofjeva vispopulārākais darbs – mūzika baletam “Romeo un Džuljeta”, kam savu versiju izveidojis simfonisko pūtēju orķestru meistars Johans de Meijs.

Visa pasaule šī gada septembrī atzīmēs 110 gadus kopš komponista Dmitrija Šostakoviča (25. septembris 1906 – 9. augusts 1975) dzimšanas.  Šostakoviča daiļradi koncertā pārstāvēs  divas miniatūras: Uvertīra un Fināls, kas sacerētas kā papildus numuri E. Dressela operas “Nabaga Kolumbs” iestudējumam 1929. gadā Pēterburgas Mazajā Operas teātrī,  un šobrīd pasaulē tik populārais Otrais klavierkoncerts.  Britu klasiskās mūzikas radio “Classic FM” rīkotajā ikgadējā klausītāju aptaujā 2015. gadā Šostakoviča Otrais klavierkoncerts negaidīti sasniedza 26. vietu topā, atstājot aiz sevis slavenos Grīga un Rahmaņinova klavierkoncertus. Šostakovičs sacerēja Otro klavierkoncertu 1957. gadā savam deviņpadsmitgadīgajam dēlam Maksimam dzimšanas dienā un radīja gaišu, jauneklīgu mūziku. Pianists Andrejs Osokins Otro klavierkoncertu iestudē īpaši Pavasara festivāla WINDSTREAM Noslēguma koncertam un cerams, ka šis padomju apspiestības gados sacerētais, bet brīvības alku piepildītais skaņdarbs pianista repertuārā būs ilgākam laikam.

Godinot latviešu komponistu Romualdu Kalsonu 80. jubilejā (dzimis 7. septembrī 1936)  Orķestris “Rīga” diriģenta Aināra Rubiķa vadībā atskaņos komponista 1979. gadā radīto simfonisko svītu “Kāzu dziesmas” Mendeļa Baša pārlikumā pūtēju orķestrim. Prokofjeva un Šostakoviča darbu pārlikumus simfoniskajam pūtēju orķestrim veidojuši komponisti Hosē Šins (Schyns) no Beļģijas, Marco Pontini no Itālijas, Žaks Klasenss (Claessens) no Nīderlandes.

Pavasara festivālu WINDSTREAM atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Rīgas kultūras iestāžu apvienība, Koncertorganizācija “Ave Sol”, Astronomijas portāls StarSpace.lv, Rīgas pantomīma. Informatīvie atbalstītāji: Mūzikas Saule, Apollo, Riga This Week, Kas Jauns, KultūrasVēstis.lv, Latvijas Radio, RĪGATV 24.