10. JŪNIJĀ NOTIKS ORĶESTRA RĪGA KONCERTS MĀRTIŅA BAZNĪCĀ

10. jūnijā plkst. 19.00 Rīgas Mārtiņa baznīcā notiks Orķestra “Rīga” koncerts, kas iekļaujas kultūras notikuma “Baznīcu nakts” ietvaros. Apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt J. S. Baha, E. Vitekra un R. Vona Viljamsa skaņdarbus, no latviešu mūzikas skanēs Emīla Dārziņa un Gundegas Šmites kompozīcijas. Koncertā Orķestri “Rīga” diriģēs tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns.

Viena no Orķestra “Rīga” darbības funkcijām ir mūzikas pieejamības nodrošināšana dažādās auditorijās. Paplašinot savu klausītāju loku, pirmo reizi Orķestris “Rīga” iesaistīsies Baznīcu nakts norisēs, sniedzot koncertu Rīgas Mārtiņa baznīcā. Baznīcu nakts ir laiks, kad dievnamos ļaudis var pulcēties un iepazīt kultūras un garīgās vērtības. Jau no plkst. 18.00 visiem interesentiem būs iespēja iepazīties ar Mārtiņa baznīcas telpām, uzkāpt zvanu torņos kā arī apskatīt lielo pulksteni un ērģeles. Savukārt laikā no plkst. 19.00 līdz plkst. 20.00 klausītāji laipni aicināti klausīties Orķestra “Rīga” koncertu. Ieeja koncertā ir bez ieejas maksas.

Koncerta programmas ietvaru veido divu populāru Johana Sebastiana Baha  ērģeļdarbu pārlikumi  orķestrim – Fantāzija un fūga do minorā (BWV 537) koncerta ievadā un Tokāta un fūga re minorā (BWV 565) koncerta izskaņā.

Angļu komponists Ralfs Vons Viljamss (Ralph Vaughan Williams) 42 gadu vecumā, kad notika Pirmais Pasaules karš, pieteicās Karaliskās armijas medicīnas dienestā, vēlāk dienēja artilērijas pulkā, un personīgi piedzīvoja kara šausmas. Traģiskie pārdzīvojumi radošu izpausmi guva 1936. gadā sacerētajā R. Vona Viljamsa pretkara kantātē “Dona nobis pacem, kuras oriģinālo versiju pirms dažiem gadiem simfoniskajam pūtēju orķestrim aranžējis Roberts L. Anello, izveidojot piecdaļīgu ciklu Dona nobis pacem.

Amerikāņu komponista Erika Vitekra (Eric Whitacre) skaņdarbs “Lux aurumque ir trausla, skaistās harmonijās balstīta mūzika, kas – gluži kā skaņdarba nosaukums – izstaro gaismu un cerību. Komponists skaņdarba tapšanā iedvesmojies no Edvarda Eša (Edward Esch) dzejoļa „Gaisma un zelts”.

Programmā iekļautais Grieķijā dzīvojošās latviešu komponistes Gundegas Šmites  opuss “Mir geht ein Licht auf sacerēts 2013. gadā un saņēma trešo godalgu Orķestra “Rīga” rīkotajā Starptautiskajā komponistu konkursā “WINDSTREAM” 2014. gadā, kas notika ar moto “izjūti Bahu, turpini Bahu, debatē ar Bahu”.

Līdzās Rīgas Mārtiņa baznīcai atrodas Mārtiņa kapi, kas ir komponista Emīla Dārziņa atdusas vieta. Tādēļ likumsakarīgi, ka koncertā izskanēs arī Emīla Dārziņa “Melanholiskais valsis” Ilonas Breģes veidotā pārlikumā, kas radīts īpaši Orķestra “Rīga” sastāvam.