ARKĀDIJA, KARAVĀNA, VITEKRS UN GULDA – SEZONAS ATKLĀŠANAS KONCERTĀ

29. septembrī plkst. 19.00 Lielajā ģildē Orķestris “Rīga” atklās 2016./2017. gada koncertsezonu ar latviešu komponistu Andra Sējāna un Imanta Zemzara jaunradītu darbu pirmatskaņojumiem, tiem līdzās atskaņojot Frīdriha Guldas Koncertu čellam un Erika Vitekra mūziku. Koncertā Orķestri “Rīga” diriģēs tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns, solists – čellists Ramons Jaffe.

2016. gads ir Jaņa Rozentāla 150. jubilejas gads. Vēloties dot savu artavu latviešu glezniecības pamatlicēja godināšanā, Orķestris “Rīga” ir rosinājis komponistu Imantu Zemzari izteikt skaņās gleznotāja J. Rozentāla krāsas. Imantu Zemzari komponēšanai iedvesmojusi 1910. gadā radītā un tikko renesansi piedzīvojusī “Arkādija” – viena no J. Rozentāla slavenākajām gleznām, pēc restaurācijas aplūkojama Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. I. Zemzara orķestra kompozīcija “Arkādija” pirmo reizi izskanēs 29. septembra vakarā Lielajā ģildē.

Gaidīts notikums ir Andra Sējāna darba “Karavāna” pirmatskaņojums. Tā ideja smelta Jozefa Haidna Atvadu simfonijas izskaņā, kad mūziķi pa vienam atstāj skatuvi, tikai Andris Sējāns ir izvēlējies pretēju procesiju. Autors saka: “Skaņdarbs tapis, zinot to, ka tas tiks pirmatskaņots orķestra jaunās koncertsezonas atklāšanas koncertā. Tātad, sava veida “pirmais septembris”. Tieši šī asociācija ar pirmo skolas dienu pēc brīvlaika, kad viens pēc otra skolnieki (orķestra mūziķi, to grupas) braukšus vai ar kājām mēro ceļu uz skolu (koncertzāli), kur ierodas klasē katrs savā laikā – cits laicīgi, cits nokavējies, ir bijusi tā noteicošā. Šis process, jeb pat sava veida procesija, savukārt, rosināja asociāciju ar karavānu – garas automašīnu vai cilvēku rindas, katrs ar savu nesamo (mūzikas instrumentiem) lēnām, bet neatlaidīgi virzās uz priekšu, skaitliski palielinoties. Skaņdarbā izmantots “Dabas koncertzāles” muzikālais materiāls.”

Abi jaundarbi tapuši ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Orķestra “Rīga” sezonas atklāšanas koncerts dos iespēju dzirdēt austriešu komponista Frīdriha Guldas (1930. – 2000.) Čellokoncertu, kas sacerēts 1980. gadā un šobrīd piedzīvo savu slavas gājienu pa pasaules koncertzālēm. Orķestra sastāvā F. Gulda ir apvienojis klasiskos koka pūšaminstrumentus ar bigbendam piederīgajiem. 2011. gadā laikrakstā “Seattle Times” Toms Kijo šo koncertu īsi raksturoja tā: “piecas daļas ietver džezu, menuetu, roku, mazdrusciņ polkas, maršu un kadenci, kurā solo čellistam jāimprovizē.” Populārā koncerta solists būs Ramons Jaffe, čellists, kura koncertdarbībā vienlīdz lieliski sadzīvo klasiskā mūzika ar flamenko un džezu. Programmā iekļautas arī mūdienu amerikāņu komponista Erika Vitekra kompozīcijas orķestrim.