KLUSIŅĀM JŪRA TEK

Godinot komunistiskā genocīda upuru piemiņu, 14. jūnijā plkst. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā notiks koncerts “Klusiņām jūra tek..”. Orķestris “Rīga” mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Valda Butāna vadībā muzicēs kopā ar Latvijas Kultūras akadēmijas jaukto kori SÕLA, Emīla Dārziņa jaukto kori un solistiem – soprānu Inesi Romancāni, koklētāju Līgu Griķi.

Koncerta programma aicinās atcerēties, pieminēt, apzināties un neaizmirst aptuveni 16 000 Latvijas iedzīvotājus, kuri 1941. gadā tika deportēti.  Skanēs Jēkaba Jančevska 2016. gadā radītais skaņdarbs “Klusiņām jūra tek…”, Jura Vaivoda kompozīcija “Mõte dēleņu auklēja”, fragmenti no Selgas Mences 2016. gadā sacerētās oratorijas “Laika  vējos” – “Kad(e) pārnāksi bāleliņ” un “Iesarkana saule lec”, Viļņa Šmīdberga Trešā simfonija un čehu komponista Antonīna Dvoržāka populārās 9. simfonijas 2. daļa “Largo”.

Koncertā piedalīsies Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) jauktais koris SÕLA, kas apvieno LKA studentus un absolventus, kā arī jauniešus no citām skolām, augstskolām un darbavietām. Kora mākslinieciskais vadītājs ir Kaspars Ādamsons, diriģenti ­– Jēkabs Janševskis un Jānis Pēlmanis. Emīla Dārziņa jauktā kora sastāvā ir dažāda vecuma un profesiju pārstāvji, kas izvēlējušies vienotu vaļasprieku – dziedāt profesionālā korī. Kora diriģente un mākslinieciskā vadītāja ir Nora Vītiņa, diriģenti – Kristofers Volšs un Agnese Urka.

Jēkaba Jančevska “Klusiņām jūra tek…” ir jaunā latviešu komponista pirmais skaņdarbs, kas radīts pūtēju orķestrim. Tas ir balstīts latviešu tautas dziesmā un kopā savīs orķestra, koru, kokles un vokāla solo skanējumu. Komponists atzīst: “Skaņdarbs ir par tiem, kas pirms aptuveni 70 gadiem lopu vagonos un par tiem 300 000, kas šodien ārpus Latvijas.” Koncerta programmā iekļauti arī Selgas Mences un Jura Vaivoda darbi, kuru saturisko pamatu veido latviešu tautasdziesmas.

Viļņa Šmīdberga Trešā simfonija pirmo reizi atskaņota 2010. gadā Rīgas Domā Orķestra “Rīga” izpildījumā un godalgota ar Latvijas Lielo mūzikas balvu kā 2010. gada labākais jaundarbs. Iedvesmu komponists smēlies savas ģimenes traģiskajā vēsturē. Vilnis Šmīdbergs savu Simfoniju raksturo ar vārdiem: „Šajā skaņdarbā apkopota visa mana mūža garumā gūtā radošā pieredze”. Simfonijas gaišajā postlūdijā kā aizlūgums par mirušajiem izskan katoļu lūgšana – korālis „Esi sveicināta, Marija…”.

Pateicoties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta finansiālajam atbalstam, piemiņas dienai veltītais koncerts ir bezmaksas. Ieeja Rīgas Sv. Jāņa baznīcā no plkst. 18.30.