KONCERTS DAUGAV’ ABAS MALAS 18. NOVEMBRĪ

11. novembra krastmalā 18. novembrī pkst. 20.10 koncertu “Daugav abas malas” sniegs Orķestris “Rīga”, vīru koris “Gaudeamus” un dziedātāji no vairākiem Rīgas vīru koriem, aktieri Rēzija Kalniņa un Mārtiņš Vilsons. Programmā skanēs dziesmas, kuru tapšana un popularitāte attiecas uz Latvijas valsts dibināšanas laiku pirms simts gadiem.

Režisores Daces Micānes-Zālītes veidotā koncerta koncepcija saistās ar Latvijas dabas skaistuma slavinājumu, ko vārdos pauž gan latviešu tautas dziesmas, gan dzejas rindas, gan arī Latvijas gleznotāju gleznas. Līdzās mūzikas skanējumam 11. novembra krastmalā būs unikāla iespēja uz ekrāniem skatīt latviešu klasiķu – Jaņa Rozentāla, Vilhelma Purvīša, Jūlija Federa un citu autoru slavenākās gleznas.

Koru un orķestra sniegumā būs iespēja dzirdēt un līdzdziedāt labi zināmas dziesmas, kā “Svēts mantojums”, “Daugav’ abas malas”, “No Dzimtenes sveiciens”, “Liepas satumst”, “Ik katru sestdien’s vakaru”. Mūziķi sagatavojuši arī virkni šobrīd piemirstu dziesmu: “Saule uzlec mirdzēdama”, “Tur tālu kaujas laukā” un citas.

Kopā ar Orķestri “Rīga” un vīru koriem plkst. 21.00 visiem būs iespēja dziedāt tautas svinīgo lūgšanu – Baumaņu Kārļa sacerēto Latvijas valsts himnu: “Dievs, svētī Latviju!”. Simtgades svinību reizē – ar orķestra spēlētu pavadījumu.

Jau nākamajā dienā, 19. novembrī, kas uzskatāma par jaunās simtgades pirmo dienu, VEF Kultūras pilī plkst. 19.00 notiks Orķestra “Rīga” koncerts “Tēvzemei un Brīvībai”. Koncertā tiks atskaņota Jurjānu Andreja kantāte “Tēvijai”, kā arī divi latviešu komponistu jaundarbi. Koncerta lielākā intriga ir Jura Kulakova kantāte “Tēvzemei un Brīvībai”, kuras tituldziesmā – Viļa Veldres dzeja ar vārdiem “Ai, Latvija, Tu māte svētā”. Kantātes atskaņojumā piedalīsies solisti Marlēna Keine, Ieva Parša, Emīls Klaužs un Miervaldis Jenčs, kā arī jauktie kori: Latvijas Zemessardzes koris Stars”, kamerkoris “Fortius” un Valmieras kultūras centra jauktais koris “Valmiera”. Savukārt pirms J. Kulakova kantātes izskanēs Ilona Breģes jaunais skaņdarbs orķestrim “Mūzika Kārļa Zāles piemiņai”, kas balstīts tēlnieka monumentālo skulptūru tematikā un tapis, atceroties Kārļa Zāles 130. dzimšanas dienu.

Bezmaksas ielūgumi (vēl pieejamas vietas balkonā) būs saņemami 19. novembrī no plkst. 15.00 līdz plkst. 19.00 VEF Kultūras pils Informācijas centrā.

Koncerts notiek ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.