PIRMAIS PUBLISKAIS KONCERTS HANZAS PERONĀ AR ORĶESTRI RĪGA

Tuvojoties Rīgas svētkiem, kuros tiks svinēta pilsētas 818. dzimšanas diena, Orķestris “Rīga” gatavo divus koncertus, kuros neizpaliks muzikāls ieskats Rīgas vēstures lappusēs. 13. augustā Rīgas Domā skanēs Kaspara Ādamsona diriģētā programma “Bahs, Vāgners, Vasks” ar ērģelnieka Aigara Reiņa dalību, savukārt 17. augustā līdz ar koncertu “No Vāgnera līdz Paulam. Rīgas leģendas mūzikā” rīdziniekiem būs iespēja pirmo reizi baudīt publisku koncertprogrammu jaunajā kultūras un mākslas telpā “Hanzas Perons”.

Tiem klausītājiem, kuri 13. augusta vakarā plkst. 19.00 apmeklēs koncertu Rīgas Domā, Orķestra “Rīga” sniegumā skanēs tādi Riharda Vāgnera operu fragmenti kā “Valkīru lidojums” no operas “Valkīra”, “Svētceļinieku gājiens” no operas “Tanheizers” un citi, kā arī Johana Sebastiana Baha slavenā Tokāta un fūga re minorā. Ērģeļu skaņās būs dzirdama Baha Prelūdija un fūga Sol mažorā un Pētera Vaska opuss “Te Deum”.

Rīgas svētku ietvaros paredzētais koncerts “No Vāgnera līdz Paulam” piedāvās atcerēties leģendārus rīdziniekus, kas nesuši Latvijas vārdu pasaulē. Līdzās skaņražiem Rihardam Vāgneram, Jurjānu Andrejam, Imantam Kalniņam, Raimondam Paulam, stāsts par leģendāriem rīdziniekiem aptvers plašāku personu loku. Ar dziesmu “Es gribu Tavu foto” vēstīsim par fototehnikas konstruktoru, fotoaparāta “Minox” izgudrotāju Valteru Capu; atcerēsimies leģendāro soļotāju Jāni Daliņu; skanēs dziesmas ar dzejnieku Aleksandra Čaka, Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dzeju; atgādināsim par Rīgā dzimušo režisoru Sergeju Eizenšteinu ar filmas “Aleksandrs Ņevskis” skaņu celiņu, kura autors ir Sergejs Prokofjevs; kopīgi izbaudīsim 20. gadsimta populārās mūzikas leģendu – komponistu Oskara Stroka, Elgas Īgenbergas, Ringolda Ores, Alfrēda Vintera dziesmas. Koncertu vadīs aktieri Zane Daudziņa un Juris Žagars. Kopā ar Orķestri “Rīga” uzstāsies solisti Beāte Zviedre, Ieva Parša, Daumants Kalniņš un Emīls Kivlenieks. Mūzikas skanējuma dinamiku papildinās dejotāji Reinis Rešetins un Egija Abaroviča.

Koncerta “No Vāgnera līdz Paulam. Rīgas leģendas mūzikā” norisei izvēlēta īpaša norises vieta – jaunā kultūras ēka “Hanzas Perons”, kas Rīgas svētku ietvaros pirmo reizi būs pieejama plašākai auditorijai un pirmo reizi tiks ieskandināta ar publisku koncertu, kas notiks 17. augustā plkst. 18.00.

Biļetes uz augusta koncertiem Rīgas Domā ir iespējams iegādāties “Biļešu paradīzes” kasēs, www.bilesuparadize.lv un Rīgas Doma kasē. Koncertā “No Vāgnera līdz Paulam. Rīgas leģendas mūzikā”, kas notiek Rīgas svētku programmas ietvaros, ieeja bez maksas.