WINDSTREAM 2020

Līdz ar astronomiskā pavasara iestāšanos, Orķestris “Rīga” aicina uz ikgadējā Pavasara festivāla WINDSTREAM  koncertiem, kas ar devīzi “Mosties un atceries, dzirdi un baudi!” norisināsies jau vienpadsmito reizi.   

Mosties līdz ar pavasari! Pielāgojot festivāla atklāšanu astronomiskā pavasara iestāšanās brīdim, 20. martā Orķestris “Rīga” aicina uz Festivāla atklāšanas koncertu, kura programmā skanēs mūzika no austrumiem, simbolizējot saules ceļu. Koncertā tiks atskaņoti Latvijā vēl nedzirdēti skaņdarbi – izlase no labākajiem Japānas autoru darbiem simfoniskajam pūtēju orķestrim: komponista J. Ito Barkarola Funa-Uta (2007) balstās divās tautas dziesmās no Setonaikai (Iekšzemes jūra) apvidus; T. Mašimas svīta “Trīs Japānas skices” (2001) uzbur gan dzērvju riesta deju, gan taiko bungu skaņas svētku reizē; T. Kušidas darbs Asuka (1969) ir delikāts un cēls senā Asukas reģiona ainavas attēlojums ar skaisti tvertu senatnes izjūtu. Līdzās programmā iekļauta arī Filipa Spārka “Krāsu simfonija” un Vāclava Nelhībela Toccata feroce, kurā klavieru solo izpildīs Agnese Egliņa. Koncerta vadībai orķestris aicinājis kādu īpašu viesi – britu izcelsmes diriģentu Duglasu Bostoku (Douglas Bostock, 1955). Diriģenta radošo darbību aptver mākslinieciskā vadība Vācu dienvidrietumu kamerorķestrī, Argovijas filharmonijā, Halvilas operas festivālā, Karlovi Vari simfoniskajā orķestrī, Minhenes simfoniskajā orķestrī, kā arī vienā no labākajiem pasaules pūtēju orķestriem – Tokio Kosei Wind Orchestra.

Atceries un piemini! Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā 25. martā Rīgas Domā skanēs latviešu mūzikas koncerts Agnus Dei, kur līdzās Viļņa Šmīdberga un Lauras Gustovskas opusiem izskanēs jauna versija Romualda Jermaka 2002. gadā sacerētajam Rekviēmam ar solistu Jūlijas Vasiļjevas un Mihaila Čuļpajeva, un Rīgas vīru koru “Gaudeamus” un “Tēvzeme” dalību.

Baudi skaņas, ritmus un dzīvi! 1. aprīlī Lielajā ģildē iecerēts emocionāli kaislīgākais festivāla koncerts “Pjacolla Parīzē”, kura centrā būs akordeons un tā spēles meistars Artūrs Noviks. Klausītājiem būs vienreizēja iespēja atklāt akordeona un pūšaminstrumentu īpatnēji kopīgo un atšķirīgo skanējumu, kā arī novērtēt franču komponistu daiļradi un Marsela Azolas (Marcel Azzola) repertuāru akordeonista un pūtēju orķestra kopspēlē. Neapšaubāmi koncerts ļaus atskatīties arī uz pasaulslavenā argentīniešu komponista Astora Pjacollas daiļradi, kurš dejas izcelsmes Argentīnas tango žanru padarījis par mūziku, kas domāta ausīm un sirds dziļumiem. Koncertā Pjacollas mūzikas atskaņojums uzticēts mūziķu apvienībai Tango Sin Quinto.

Dzirdi jauno! Festivāla ietvaros Lielajā Piektdienā gaidāma jauno solistu – vokālistu Terēzes Greteres, Sniedzes Kaņepes, Emīla Klauža un Makša Krilova uzstāšanās V. A. Mocarta Rekviēma atskaņojumā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā plkst. 19.00. Atskaņojumu vadīs diriģents Jānis Ozols un tajā piedalīsies jauktie kori “Maska” un “PaSaulei”.

Pavasara festivāls WINDSTREAM 2020 noslēgsies Otrajās Lieldienās ar diviem īpašiem notikumiem. Plkst. 14.00 ģimenes ar bērniem un visi interesenti tiek aicināti uz izzinošu pasākumu skaņu pasaulē, kas notiks Kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā, bet plkst. 18.00 skaistu un enerģētisku koncertu “Pavasara valsis” Kultūras pils “Ziemeļblāzma” Lielajā zālē sniegs Orķestris “Rīga” un tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns.

Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes kasēs” un www.bilesuparadize.lv. Festivāls notiek ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. Informācija par Orķestra “Rīga” koncertiem mājas lapā www.orkestris.riga.lv