ORĶESTRIS RĪGA UN PIANISTS ANDREJS OSOKINS TIKSIES GĒRŠVINA MŪZIKĀ ZIEMASSVĒTKOS

08.12.2021.

Ziemassvētku koncertos 22. un 26. decembrī VEF Kultūras pilī diriģents Valdis Butāns, Orķestris “Rīga” un pianists Andrejs Osokins vedīs klausītājus muzikālā ceļojumā uz Ziemeļameriku.

Biļetes – “Biļešu paradīzes” internetveikalā un kasēs.

Svētku programmā iekļauta vairāku izcilu šī kontinenta skaņražu mūzika, kurā satiekas klasika, džezs un pacilājoši deju ritmi. Šī būs arī Orķestra “Rīga” un pasaulē atzītā latviešu pianista Andreja Osokina jau trešā tikšanās uz vienas skatuves. Koncertā tiks atskaņots ASV komponista Džordža Gēršvina “Koncerts klavierēm un orķestrim Famažorā”, ko pirmatskaņoja Ņujorkas simfoniskais orķestris un pats autors pie klavierēm 1925. gadā. Koncertu pūtēju orķestra sastāvam aranžējis Martins Horhe.

“Gēršvins man vienmēr ir asociējies ar Ziemassvētkiem – viņa mūzikā ir gan brīnuma sajūta, gan laimes priekšnojautas, tajā ir ļoti bagāta un daudzveidīga emocionālā pasaule, kas izpaužas skaistās melodijās un tik ļoti saviļņo manu dvēseli,” teic pianists Andrejs Osokins. “Šogad daudz esmu spēlējis Geršvina mūziku, tika izdots arī mans disks “Two Worlds”, kas daļēji veltīts šim komponistam, tādēļ ar nepacietību gaidu tikšanos ar viņa meistardarbu. Šis klavierkoncerts rakstīts vēlāk par slaveno darbu “Rapsodija blūza stilā”, un tajā brīnišķīgi redzama Geršvina lielā meistarība, orķestrācija, kā arī solista un orķestra ansambļa mijiedarbība.”

Klausītāji Orķestra “Rīga” izpildījumā dzirdēs nelielu, taču žilbinošu izlasi no cita ievērojama ASV komponista – Leonarda Bernsteina muzikāli teatrālā vairākdaļu darba “Mesa” (1971). Par godu Džona Kenedija mākslas centra atvēršanai radītais reliģiska satura opuss vēsta par cilvēka šaubu ceļiem un atgriešanos ticības pasaulē. Maikla Svīnija meistarīgi aranžētā svīta no “Mesas” ietver daļas: “Alleluia”, “Sanctus”, “Vienkāršā dziesma”, “Agnus dei”, “Ofertorijs” un “Visvarenais Tēvs”.

Meksikāņa Arturo Markesa skaņdarbs orķestrim “Danzon nr.2″ (1994) ir pazīstams un dejotāju iemīļots visā pasaulē. Danzon ir dejas stils, kura saknes meklējamas Kubā, taču ļoti izplatīts arī Verakrusā, Meksikā. Koncertā iekļautais Olivera Nikela skaņdarba aranžējums iemantojis nozīmīgu lomu pasaules pūtēju orķestru repertuārā.

Koncertā neiztrūkstoši skanēs arī Ziemassvētku melodijas Orķestra “Rīga” izpildījumā. Starp tām Ketrīnas Deivisas “Mazais bundznieks”, spiričuelu eksperta Džestera Hērstona “Marijas mazais zēns” kalipso ritmos, kā arī aranžētāja Roberta Šeldona veidotais popūrijs “Visbrīnišķīgākie Ziemassvētki”.

Pasākuma apmeklētāji tiks lūgti uzrādīt Covid-19 sertifikātu par pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimošanu pēdējo 6 mēnešu laikā. Atbilstoši epidemioloģiskās drošības prasībām sēdvietas tiks nodalītas ar starpsienām.