Orķestra “Rīga” 50 gadu jubilejas ieskaņas koncerts

ČETRI AMERIKAS STĀSTI

18. MAR19.00, piektdiena
Norises vietaVEF Kultūras pils
Biļetes cena25€
22€
18€
15€
10€

Turēt roku uz pulsa simfoniskā pūtēju orķestra repertuāram pasaulē un iepazīstināt ar to pašmāju publiku ir viens no svarīgākajiem Orķestra “Rīga” radošās darbības virzieniem. Šie centieni tiks apliecināti muzikāli vērienīgā Orķestra “Rīga” 50 gadu jubilejas ieskaņas koncertā “Četri Amerikas stāsti”.

Piedalās:

Orķestris “Rīga” 

Diriģents – Valdis Butāns

Klarnete – Anna Gāgane 

Klavieres – Dmitrijs Golovanovs /Lietuva/

Valsts Akadēmiskais koris “Latvija”

“Ar šo programmu atkal vēlamies palūkoties Amerikas virzienā, jo nozīmīga daļa jaunākās un aktuālākās mūsdienu pūtēju orķestru mūzikas top tieši tur,” stāsta orķestra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns. Četru programmā ietverto ASV mūsdienu komponistu vārdi Orķestrim “Rīga” nav gluži sveši, taču izzināmā šo pasaulslaveno skaņražu daiļradē vēl daudz.

Par orķestra drauga Skota Makalistera /Scott McAllister/ meistarību, komponējot savam instrumentam – klarnetei, varēs pārliecināties smagās metāla mūzikas iedvesmotajā rapsodijā klarnetei un pūtēju orķestrim “Melnais suns” /Black Dog/. Solista loma skaņdarbā uzticēta latviešu klarnetistei Annai Gāganei.

Stīvens Braients /Steven Bryant/ ir viens no mūsdienu amerikāņu jaunās paaudzes ražīgākajiem un eksperimentus mīlošākajiem komponistiem. Šajā reizē Orķestris “Rīga” atskaņos viņa piecdaļu opusu “Svārsts”. Savukārt Dana Vilsona “Koncerts džeza klavierēm un pūtēju orķestrim” uz Latviju atvilinās lietuviešu virtuozo džeza pianistu Dmitriju Golovanovu.

Reaģējot uz kara darbību Ukrainā, kopā ar Valsts Akadēmiskā kora “Latvija” vadību pieņēmām lēmumu neiekļaut koncertā komponista Ērika Vitekra skaņdarbu “Godzilla apēd Lasvegasu!”. Tas sākotnēji bija iecerēts kā efektīgs koncerta noslēguma darbs (ceturtais Amerikas stāsts), kurā instrumentāli spoži un ar krietnu humora devu pasmejamies par iedomātu kino briesmoni, kas ieradies Lasvegasā un pamatīgi izbiedē pilsētas iedzīvotājus. Situācijā, kad Ukrainā plosās pavisam reāls monstrs Krievijas armijas veidolā, šo dzīvesprieka pilno opusu vēlamies nomainīt ar skaņdarbiem, tostarp arī no Ērika Vitekra daiļrades, kas vairāk izsaka tagadējo realitāti un mūsu patiesās sajūtas, atbalstot ukraiņu tautu,” teic diriģents Valdis Butāns.

Par solistiem

Klarnetiste ANNA GĀGANE mūziķes gaitas uzsākusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Gunāra Kļaviņa, turpinot izglītību Gunta Kuzmas vadībā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA), Sabīnes Maijeres un Rainera Vēles klasē Lībekas Mūzikas augstskolā, kā arī absolvējot divas maģistrantūras studijas Fransuā Bendas klasē Bāzeles Mūzikas augstskolā. Anna guvusi panākumus vairākos starptautiskos konkursos, tai skaitā bijusi divkārtēja laureāte un speciālas balvas ieguvēja Jurjānu Andreja starptutiskajā koka pūšaminstrumentu konkursā, kā arī saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2018 kategorijā “Jaunais mūziķis” un novērtēta ar Šveices valdības izcilības stipendiju.

Kopš 2019.gada oktobra Anna ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra klarnešu grupas koncertmeistara vietniece un darbojas kā pasniedzēja JVLMA. Līdztekus spēlei orķestrī Anna iesaistās dažādos orķestra un kamermūzikas projektos kopā ar “Trio Carmine” un “Trio Fabel”, pirmatskaņo jauno komponistu darbus un regulāri uzstājas kā kamermūziķe un soliste Latvijā, Vācijā, Šveicē un citviet.

DMITRIJS GOLOVANOVS (Dmitrij Golovanov) ir viens no Lietuvas ievērojamākajiem pianistiem ar lieliskām džeza mūzikas valodas zināšanām un nobriedušu gaumi. Dmitrijs ir atradis savu individuālo skanējumu gan akustisko klavieru spēlē, gan eksperimentālās elektronikas laukā. Savuārt muzikālā elastība ļāvusi būt dažādu kopprojektu dalībniekam.
Ar talantu, meistarību, ekspresīvo un dziļi izjusto spēles stilu Dmitrijs ieņem nozīmīgu vietu Baltijas džeza mūzikas ainā.
Pianists ir vairāku vietēja un starptautiska mēroga džeza konkursu laureāts, tostarp “Montreux Jazz” pusfinālists un Eiropas džeza konkursa  (“European Jazz Competition”) finālists. Guvis pieredzi uz vairākām nozīmīgām skatuvēm, tostarp “Jazz Jamboree”, “London Jazz”, “Pori Jazz” un citām. Izdevis astoņus albumus kā solists un viens no līderiem, kā tautstiņinstrumentālists, aranžētājs un producents līdzdarbojies vēl vairāku ierakstu tapšanā.

APMEKLĒTĀJU IEVĒRĪBAI!

Apmeklējot pasākumu, pieaugušajiem jāuzrāda ES digitālais sertifikāts, kas apliecina vakcināciju vai pārslimošanu.

Bērniem un jauniešiem līdz 17 gadu vecumam (ieskaitot) vakcinācijas sertifikāts nav nepieciešams.

Visa apmeklējuma laikā jālieto medicīniskā sejas maska vai FFP 2 respirators bez vārsta. Bērniem vecumā no 7 līdz 12 gadiem atļauts lietot auduma masku.

Lūdzam uz pasākumu ierasties savlaicīgi.

Paldies par sapratni!