Orķestris Rīga atskaņos mūsdienu bigbendu korifeja Patrika Viljamsa mūziku

06.04.2022.

Orķestra “Rīga” otrs jubilejas ieskaņas koncerts “Šodien uzspīdēs saule” trešdien, 20. aprīlī, plkst. 19.30 VEF Kultūras pilī būs veltītījums dāsni apbalvotā, ražīgā ASV komponista, aranžētāja un diriģenta Patrika Viljamsa izcilajam pienesumam mūsdienu bigbendu repertuārā. Orķestra “Rīga” bigbendu diriģēs Raitis Ašmanis, viņiem pievienosies spilgtas džeza vokālistes – Sesila Vernī (Kotdivuāra, Portugāle) un Evilena Protektore. 

Džeza mūzikas repertuārs ir vēl viens zīmīgs Orķestra “Rīga” vaibsts, par kura izteiksmīgumu vairākus gadus rūpējās arī diriģents Raitis Ašmanis. Abu atkalredzēšanās uz skatuves notiks Grammy un Emmy balvu laureāta un vairākkārtēja nominanta Patrika Viljamsa (Patrick Williams, 1939-2018) radītajā oriģinālmūzikā un aranžējumos bigbenda sastāvam.

Patrika Viljamsa daudzveidīgais veikums mūzikā nominēts arīdzan Pulicera balvai un ASV kinoakadēmijas balvai “Oskars”. Viņa radošajā kontā ir mūzika vairāk nekā 64 mākslas filmām, 100 televīzijas filmām un 25 seriāliem, ap 30 izvērstas formas skaņdarbi un 19 mūzikas albumi. Vairāki P. Viljamsa bigbenda mūzikas ieraksti tiek uzskatīti par mūsdienu bigbenda repertuāra standartu. To vidū izcilie albumi “Threshold” (1973), “Tenth Avenue” (1986), kā arī “Sinatraland” (1998) – veltījums dziedātājam Frenkam Sinatram, kurš savu pēdējo mūzikas ierakstu muzikālo vadību uzticēja tieši P. Viljamsam.

Koncerta programmas veidotājs Raitis Ašmanis stāsta, ka P. Viljamsa mūzika Latvijā atskaņota maz – bauda klausītājiem, taču pilna izaicinājumu pašiem mūziķiem. Dinamiska, kūsājoša, rakstīta bigbenda sastāvam, kas kuplināts ar papildu flautām, klarnetēm un pat mežragiem, panākot tembrāli daudzveidīgu skanējumu. Nereti tajā jaušamas filmu mūzikai raksturīgās noskaņas. P. Viljamsa džeza opusos svarīga loma improvizācijai, kas koncertā būs klausāma teju visās instrumentu grupās. 

Orķestra “Rīga” bigbendam pievienosies pašlaik Portugālē dzīvojošā, Kotdivuārā dzimusī franču dziedātāja Sesila Vernī (Cécile Verny), kuru Latvijas publika iepazina pirms dažiem gadiem Ellai Ficdžeraldai veltītajos Jelgavas bigbenda koncertos R. Ašmaņa vadībā. Koncertā muzicēs arī pašmāju spēcīgā, suģestējošā džeza vokāla īpašniece Evilena Protektore. Dziedātājas izpildīs P. Viljamsa meistarīgi aranžētās Djūka Elingtona, Morgana Luisa, Herolda Ārlena, Feta Volera dziesmas, kā arī nedaudz pieskarsies citu džeza skatuvei nozīmīgu  autoru vokāli instrumentālajam devumam.

Biļetes uz koncertu pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs un elektroniski: https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/114189.

Piedāvājam atlaides biļešu iegādei: senioriem, skolotājiem un studentiem – 15% atlaide, cilvēkiem ar I/II grupas invaliditāti – 30% atlaide. 

Pasākuma laikā tiks veikta foto un/vai video uzņemšana ar mērķi atspoguļot informāciju par Pasākumu masu medijos un informatīvajos materiālos. Iegūtie materiāli var tikt izmantoti publicitātei un sabiedrības informēšanai. Pasākuma organizators neuzņemas atbildību par trešo personu foto un/vai video uzņemšanu un to izmantošanu. Sīkāka informācija par Jūsu personas datu apstrādi ir pieejama šeit.