Sveicam 10. aprīļa gaviļnieku – mežradznieku, diriģentu JĀNI KRONĪTI!

10.04.2022.

10. aprīlī dzimšanas dienā sveicam mežradznieku, diriģentu JĀNI KRONĪTI.
Orķestra „Rīga” rindās kā mežragu grupas mūziķis un diriģenta asistents, vēlāk arī kā mežragu grupas koncertmeistars un solists Jānis Kronītis (1943) bijis divas desmitgades – no 1974. līdz 1994. gadam.
Nācis no Jaunlutriņiem Saldus pusē, skolojies Cēsu Mūzikas vidusskolā un Latvijas Valsts konservatorijā Jāņa Zicmaņa mežraga klasē un pie Hermaņa Eglīša orķestra diriģēšanā. Pirms kļuva par Orķestra „Rīga” mūziķi, trīs gadus spēlēja Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, četrus – Latvijas Nacionālajā operā.
Vadījis pūtēju orķestri „Tukums” un bijis Tukuma rajona virsdiriģents, diriģējis SPO, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas pūtēju orķestri u. c.
Orķestra „Rīga” izveidotājs Gunārs Ordelovskis Jāni Kronīti raksturojis kā meistarīgu mūziķi un prasmīgu diriģentu, kurš bieži uzstājies arī kā solists, bet diriģents Jānis Puriņš viņu savulaik uzteicis arī kā labu aranžētāju, kura veiktie skaņdarbu aranžējumi skanējuši ne tikai Latvijā, bet arī ārpus valsts, gūstot klausītāju un speciālistu augstu vērtējumu.
Jānis Kronītis izskolojis daudzus jaunos mežradzniekus, un viņa pēdās gājuši gan dēli Jānis un Guntis, gan arī mazdēli.
Sirsnīgi sveicam!