ORĶESTRIS RĪGA VIESOJAS VALKĀ UN AICINA UZ KONCERTU OTRAJĀ ADVENTĒ

Šodien, 1. decembrī plkst. 19.00, Valkas pilsētas kultūras namā ar koncertu “Ziemassvētku rapsodija” viesosies Orķestris “Rīga” un pianists Rihards Plešanovs. Savukārt Otrajā adventē Orķestris “Rīga” iecerējis sadarbību ar Rīgas Doma meiteņu kori “Tiara” komponistes Līgas Celmas-Kursietes jaundarbā Te Deum. Koncerts notiks 10. decembrī plkst. 19.00 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā. Jau no svētdienas, 3. decembra, “Biļešu paradīzes” kasēs un interneta vietnē būs pieejami bezmaksas ielūgumi.

Koncertprogrammu “Ziemassvētku rapsodija”, kas 1. decembrī izskanēs Valkas pilsētas kultūras namā, caurstrāvos prieks un gaišums, ar spožajām pūšaminstrumentu skaņām gaidot svētku laiku. Rapsodija – tas ir tematiski attīstīts skaņdarbs fantāzijas formā – un koncertā klausītāji varēs ļaut vaļu savai fantāzijai, klausoties divas rapsodijas – ikonisko Džordža Gēršvina “Rapsodiju blūza stilā” un retāk izskanējušo Raimonda Paula “Rapsodiju”. Uz skatuves orķestrim līdzās būs solists – pianists Rihards Plešanovs.

Otrās adventes koncertā gaidāmi divi īpaši notikumi – Līgas Celmas-Kursietes jaundarba Te Deum pirmatskaņojums, kas rakstīts pūtēju orķestrim, meiteņu korim un baritona solo, un pirmreizēja sadarbība ar Rīgas Doma meiteņu kori “Tiara”. Darbs pie jaunās mūzikas radīšanas tika aizsākts jau 2020. gadā, bet pandēmijas apstākļu ietekmē tā pirmatskaņojuma realizācija tikusi pārcelta vairākkārt. Skaņdarba iecere ir līdzsvarot liela pūtēju orķestra spēku ar meiteņu kora balsīm un balansēt liturģiskā teksta vēstījumu ar baritona solo, ko koncertā izpildīs Gundars Dziļums. Līga Celma-Kursiete teic: “Šī kompozīcija man pašai kalpo par mūžības tiltu “pirms un pēc”, jo pēdējā skaņdarba redakcija tapusi pēc mātes aiziešanas mūžībā un izskanēs kā veltījums viņas piemiņai.” Komponiste arī iepriekš veiksmīgi sadarbojusies ar Orķestri “Rīga”, veltot skaņdarbu When David Heard jauktajam korim un orķestrim.

Līdzās šim lielas formas vokāli instrumentālajam skaņdarbam diriģents Valdis Butāns adventes koncertā iecerējis vairāku klasisku vērtību atskaņojumu, kas veido šim laikam atbilstošu noskaņu. Skanēs Johana Sebastiāna Baha korāļprelūdija Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645, Gabriela Forē “Pavana”, Ērika Vitekra Lux Aurumque (no latīņu valodas “Zelta gaisma”) un Leonarda Bernstaina svīta no “Mesas”, kas savulaik tapusi pēc Žaklīnas Kenedijas pasūtījuma un tika pirmatskaņota 1971. gadā, prezidenta Džona F. Kenedija Skatuves mākslas centra atklāšanas pasākumā. Iecerēts atskaņot arī spāņu komponista Ferēra Ferāna bībelisko poēmu “Ābrahāms”, ko 2017. gadā komponists pats interpretējis arī pie Orķestra “Rīga” diriģenta pults. Savukārt koris “Tiara” tā mākslinieciskās vadītājas un diriģentes Airas Birziņas vadībā a capella dziedās Ksavjēra Sarasola Jubilate Deo, Zigfrīda Štrobaha Ave Maria un Romualda Tvardovska Alleluia.

Ieeja Otrās adventes koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas no 3. decembra plkst. 9.00 būs pieejami interneta vietnē www.bilesuparadize.lv un “Biļešu paradīzes” kasēs, atbilstoši to darba laikam.

Jaundarba tapšanu atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds. Otrās adventes koncerts notiek ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības atbalstu. Vairāk par Rīgas pašvaldības Ziemassvētku gaidīšanas laikam veltītiem pasākumiem var uzzināt tīmekļvietnē svetki.riga.lv, kā arī sekot līdzi jaunumiem sociālo tīklu lapās “Rīga” un “Rīgā notiek”.

Koncerta “Ziemassvētku rapsodija” norisi Valkā atbalsta VKKF mērķprogramma “Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma” un Vidzemes plānošanas reģions. Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs un internetā.