Festivāla noslēguma koncerts

PARĪZES IEDVESMOTIE Adelaide Ferjēra un Orķestris Rīga

12. APR19.00, piektdiena
Biļetes cena 30 €
25 €
23 €
20 €
18 €
15 €
12 €
10 €
7 €
Norises vietaLielā ģilde

Piedalās:

Orķestris “Rīga”

Adelaide Ferjēra (Adélaïde Ferrière, Francija) – perkusijas

Diriģents Valdis Butāns

Koncerta moderatore Anete Ašmane-Vilsone

2024. gadā, kad visa pasaule kaislīgi sekos olimpisko spēļu norisēm Francijas galvaspilsētā Parīzē, festivāla WINDSTREAM noslēguma koncertā Orķestris “Rīga” ļausies Parīzes šarmam un muzikālajam vilinājumam – teju visi programmā iekļautie skaņdarbi tiešā vai netiešā veidā sasaucas ar Parīzes vadmotīvu – vai tā būtu Džordža Gēršvina Parīzes apjūsmošana slavenajā džeza harmonijām pielietajā kompozīcijā “Amerikānis Parīzē”, vai  Igora Stravinska baleta “Ugunsputns” pirmatskaņojums Parīzē 1910. gadā, vai franču komponistes un pianistes, Parīzes konservatorijas absolventes un pašlaik Parīzē dzīvojošās Idas Gotkovskas “Uguns poēma”, vai arī pasaulē pieprasītās franču izcelsmes solo perkusionistes, Parīzes konservatorijas absolventes Adelaides Ferjēras pirmā viesošanās Latvijā pēc Orķestra “Rīga” uzaicinājuma. Šarms, degsme un azarts ar kādu viņa pieiet katrai nošu partitūrai acumirklī viņas mūzikas valodā ierauj arī apkārtējos. Ferjēra kopā ar Orķestri “Rīga” atskaņos amerikāņu komponista Gerija Zīka (Gary Ziek) “Koncertu perkusijām un pūtēju orķestrim”.

Perkusioniste Adelaide Ferjēra (Adélaïde Ferrière, Francija) ir vairāku starptautisku balvu ieguvēja; saņēmusi prestižo Revelation Soliste Instrumental balvu 24. Victoires de la Musique Classique, kļūstot par pirmo sitaminstrumentālisti, kas nominēta balvai šajā pasākumā. Jaunā māksliniece ir uzstājusies Parīzes Filharmonijā, Parīzes Nacionālajā operā, Auditorium de Radio-France, Opera Comique, Seine Musicale, Comédie Française, IRCAM, Zalcburgas Mozarteum, Londonas Nacionālajā portretu galerijā, Luksemburgas Filharmonijā, Epidauras senajā teātrī, Zalcburgas festivālā, Montekarlo mākslas muzejā, kā arī virknē festivālu – Présences, d’Automne, “Manifest”, La Folle Journée de Nantes, de Pâques, Ravel un Berlioz, PAS International Convention, Les Variations Musicales de Tannay. Ferjēra uzstājusies kā soliste ar Orchester Philharmonique de Radio-France sera Džordža Bendžamina vadībā, Orchestre de Chambre de Paris, mūziķiem no Šveices orķestra Romande, Orquesta Sinfonica de Xalapa, Orchester National de l’Opéra de Lorraine, Kolumbijas jauniešu orķestri, Orchestre de Chambre Nouvelle-Aquitaine, orķestriem Dijon Bourgogne, Orchester des Pays de Savoie, Orchester de Caen, Orchester Pasdeloup, un ir spēlējusi Lielbritānijā, Vācijā, Austrijā, Brazīlijā, Ķīnā, Kolumbijā, Dānijā, ASV, Grieķijā, Īrijā, Itālijā, Lietuvā, Luksemburgā, Meksikā, Nīderlandē, Čehijā, Portugālē, Spānijā un Šveicē. Viņas koncerti un intervijas ir pārraidītas kanālos Arte, Medici.tv, Radio France, Radio Classique, Ö1 Radio, Radio Canada, France Télévisions, CultureBox, Pathé Live.

Pavasara festivāls WINDSTREAM ir dibināts 2010. gadā un to ik gadu organizē un producē Orķestris “Rīga”. Tas ir lielākais, nozīmīgākais un ilgnoturīgākais Orķestra “Rīga” producētais festivāls. Festivāls WINDSTREAM allaž sākas ar astronomiskā pavasara atnākšanu un iekļauj Lieldienu laiku, un tā devīze ir “Mosties un atceries, dzirdi un baudi!”. Šis ir vienīgais festivāls Latvijā, kurā uzmanības centrā ir profesionāls pūtēju orķestris ar tā visdažādākajiem paveidiem – Orķestris “Rīga” – gan kā moderns, mūsdienīgs pūšaminstrumentu koncertorķestris (symphonic band), gan kā bigbends, kas mijiedarbē ar citiem spožiem izpildītājmāksliniekiem un diriģentiem tiecas papildināt kultūrainu Latvijā un starptautiskā mērogā ar savai nozarei un reģionam unikālu saturu, jaunrades pienesumu un radošu izcilību.