FESTIVĀLA WINDSTREAM NOSLĒGUMS AR FRANČU PERKUSIONISTI

Šī gada festivāla WINDSTREAM programmā jau aizvadīti četri koncerti. Festivāla noslēguma koncertā “Parīzes iedvesmotie” gaidāma īpaša satikšanās ar pasaulē pieprasīto perkusionisti Adelaidi Ferjēru (Francija). Koncerts notiks 12. aprīlī plkst. 19.00 Lielajā ģildē.

Sekojot šīs vasaras olimpisko spēļu norisēm Francijas galvaspilsētā Parīzē, arī Orķestris “Rīga” ļausies Parīzes muzikālajam vilinājumam. Festivāla noslēguma koncertā “Parīzes iedvesmotie” orķestra mākslinieciskais vadītājs un diriģents Valdis Butāns teju visus koncertprogrammā iekļautos skaņdarbus saistījis ar Parīzes vadmotīvu. Ar stāstiem mūziku papildinās muzikoloģe Anete Ašmane-Vilsone.

Skanēs franču komponistes un pianistes, Parīzes konservatorijas absolventes un pašlaik Parīzē dzīvojošās Idas Gotkovskas “Uguns poēma”. Sarakstīta 1980. gadā un tiek vērtēta kā viena no tā laika labākajiem oriģinālmūzikas darbiem pūtēju orķestrim. Šī kompozīcija šajā programmā iekļaujas ar tās ekspresivitāti, ko klausītāji vienmēr uzņem ar pacilājošām ovācijām.

No mūzikas literatūrā populāriem mūzikas pārlikumiem programmā iekļauta Džordža Gēršvina simfoniskā poēma “Amerikānis Parīzē”. Tā ir kompozīcija, kurā rodama džeza mūzikas ietekme. Pirmo reizi atskaņota 1928. gadā un komponistu tās sacerēšanā iedvesmojis Parīzē pavadītais laiks pagājušā gadsimta sākumā. Mūzikas instrumentāciju simfoniskajam pūtēju orķestrim veicis Māri van Gils (Mari van Gils). Savukārt Igora Stravinska balets “Ugunsputns” piedzīvojis pirmatskaņojumu 1910. gadā Parīzē, Garnjē opernamā, kad Stravinskim bija vien divdesmit astoņi gadi. Tā radīšanu iedvesmojusi leģenda par brīnumainu ugunsputnu un tā pārdabiskās spējas atklājas baleta dzīvīgajā un izteiksmīgajā mūzikā. Komponists pats vēlāk izveidojis baletsvītu atskaņošanai koncertos, izmantojot mūziku no baleta. Šo instrumentāciju simfoniskajam pūtēju orķestrim veidojis Rendijs Ērls (Randy Earl).

Koncerta īpašais notikums būs pasaulē pieprasītās franču izcelsmes solo perkusionistes Adelaides Ferjēras (Adélaïde Ferrière) pirmā viesošanās Latvijā pēc Orķestra “Rīga” uzaicinājuma. Šarms, degsme un azarts ar kādu viņa pieiet katrai nošu partitūrai acumirklī viņas mūzikas valodā ierauj arī apkārtējos. Ferjēra kopā ar Orķestri “Rīga” atskaņos amerikāņu komponista Gerija Zīka (Gary Ziek) “Koncertu perkusijām un pūtēju orķestrim”.  Soliste Adelaide Ferjēra 11. aprīlī sniegs arī meistarklasi sitaminstrumentu klases studentiem Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā.

Adelaide Ferjēra (Adélaïde Ferrière, Francija) ir franču izcelsmes perkusioniste, 2017. gadā ar izcilību absolvējusi Parīzes konservatorijas maģinstrantūru, studējusi arī Londonas Karaliskajā Mūzikas koledžā. Francijas klasiskās mūzikas raidstacija Radio Classique viņu nosaukusi par “klasisko perkusionistu zvaigzni”, bet Lielbritānijas laikraksts The Times savulaik rakstījuši, ka Ferjēra ir “iespaidīgi apdāvināta”. Jaunā mūziķe saņēmusi prestižo, ikgadējo franču klasiskās mūzikas balvu Victoires de la Musique Classique kategorijā “Gada instrumentālais solists”, kļūstot par pirmo sitaminstrumentālisti, kurai piesķirts šis apbalvojums. Jaunā mūziķe agri guvusi starptautisku atzinību; arī nupat atgriezusies no vērienīgas koncerttūres Austrālijā, un ar koncertiem viesojusies virknē pasaules valstu. Uzstājusies lielākajās Francijas, Austrijas, Luksemburgas un Londodas koncertzālēs, kā arī tādā starptautiski nozīmīgā festivālā kā Zalcburgas festivāls. Viņa aicināta izpildīt virtuozas solo partijas kopā ar nozīmīgākajiem orķestriem Francijā, Šveicē un citviet. Ferjēras radošajā ampluā ir arī kamermūzika un sadarbība ar virkni komponistiem, pirmatskaņojot viņu mūzikas jaundarbus.

Festivāla norisi atbalsta Rīgas dome un Valsts kultūrkapitāla fonds. Koncertu atbalsta Francijas institūts Latvijā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija. Informatīvie atbalstītāji Latvijas Radio 3, žurnāls “Mūzikas saule” un nra.lv. Vairāk informācijas tīmekļvietnē orkestris.riga.lv un sociālo tīklu lapās.

Biļetes iegādājamas “Biļešu paradīzes” kasēs un tīmekļvietnē www.bilesuparadize.lv (https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/135524). Pieejama 15% atlaide skolēniem, studentiem un pensionāriem.