BAHS, VĀGNERS, VASKS RĪGAS DOMĀ

9. augustā plkst. 19.00, turpinoties Orķestra “Rīga” koncertiem Rīgas Domā, katedrālē skanēs Johana Sebastiana Baha, Riharda Vāgnera un Pētera Vaska mūzika. Koncertā piedalīsies Orķestris “Rīga”, diriģents Kaspars Ādamsons un ērģelnieks Aivars Kalējs.

Riharda Vāgnera vārds cieši saistīts ar Rīgu, jo laikā no 1837. līdz 1839. gadam viņš bijis diriģents Rīgas Pilsētas (Vācu) teātrī. Koncertam “Bahs, Vāgners, Vasks” izvēlēti tādi R. Vāgnera skaņdarbi, kas ar savu garīgo vērtību atbilst Rīgas Doma katedrāles statusam un tradīcijām. Skanēs Svētceļinieku koris no operas “Tanheizers”, “Elzas gājiens uz katedrāli” un 3. cēliena priekšspēle no operas “Loengrīns”. Dzīvodams Rīgā, viņš sāka komponēt operu “Rienci” un tieši šīs operas pirmatskaņojums Drēzdenē 1842. gadā padarīja komponistu plaši pazīstamu. Lai arī “Rienci” pabeigts vēlāk Parīzē, Rīgā radīta operas ideja, struktūra un pirmie cēlieni. Koncertā Rīgas Domā skanēs operas “Rienci” slavenākā daļa – uvertīra. Orķestra “Rīga” sniegumā būs iespēja dzirdēt arī populāro J. S. Baha Tokātu un fūgu re minorā. Pārlikumus simfoniskajam pūtēju orķestrim veidojuši – D. Makleins, M. Bašs, M. Tamanīni, L. Kaijē un G. Fujita.

Rīgas Doma ērģeles 9. augusta vakarā pārvaldīs ērģelnieks Aivars Kalējs, kurš pats būdams latviešu komponists, repertuārā iekļāvis šī gada jubilāra, latviešu komponista Pētera Vaska 1991. gadā radīto ērģeļdarbu Te Deum. Aivara Kalēja sniegumā skaņdarbs daudzkārt skanējis gan Latvijā, gan pasaulē. Koncerta programmu papildinās arī divi J. S. Baha darbi ērģeļu skanējumā: Sinfonia Re mažorā no kantātes nr. 29. un korāļprelūdija Nun danket alle Gott – viena no astoņpadsmit, kas iekļauta Baha dzīves noslēgumā veidotajā krājumā “18 korāļi”, jeb “Leipcigas korāļi”. Krājumā apkopotas tās korāļprelūdijas, kuras saglabāt un izdot vēlējies pats meistars.

Aivars Kalējs ir viens no vadošajiem Latvijas ērģelniekiem, koncertējis gandrīz visās Eiropas valstīs, ASV, Kanādā un Japānā. Piedalījies starptautiskos ērģeļmūzikas festivālos Igaunijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā, Itālijā un ASV. Kā komponists darbojas galvenokārt ērģeļmūzikas un kamermūzikas laukā, tomēr atzīmējams A. Kalēja skaņdarbs Musica dolente, kas tika godalgots Starptautiskajā komponistu konkursā “Sinfonia Baltica” 2001.gadā. Muzikālo izglītību guvis E. Dārziņa mūzikas vidusskolā, kur apguvis kompozīciju pie Ģederta Ramana. Astoņpadsmit gadu vecumā sācis spēlēt ērģeles. Absolvējis Latvijas Valsts Konservatorijas Ādolfa Skultes kompozīcijas klasi un Nikolaja Vanadziņa ērģeļu klasi.

Biļetes uz Orķestra “Rīga” koncertiem augustā Rīgas Domā iespējams iegādāties visās “Biļešu paradīzes” kasēs, Rīgas Doma kasē, kā arī www.bilesuparadize.lv.