SAKLAUSI KINO RĪGAS SVĒTKU IESKAŅAS KONCERTĀ!

12. augustā Vērmanes dārzā plkst. 20.30 ar Rīgas svētku ieskaņas koncertu “Saklausi kino!” skanīgi un atraktīvi pilsētas iedzīvotājus un viesus sveiks Orķestris “Rīga” un tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns. Koncertā piedalīsies vokālisti Dināra Rudāne, Ilona Bagele, Daumants Kalniņš, dejotāji Reinis Rešetins un Egija Abaroviča, grupa “Jumprava” – filmas “Rīgas sargi” mūzikas autori un atskaņotāji. Koncertu vadīs aktieri Ģirts Ķesteris un Andris Keišs.

Rīgas svētku ieskaņas koncertā ”Saklausi kino!” skanēs virkne pasaules kinomūzikas virsotņu, kas nominētas un ieguvušas Amerikas Kinoakadēmijas balvu “Oskars” kategorijās “Labākā oriģinālmūzika” un “Labākā dziesma”. Šīs nominācijas tika iedibinātas jau 1934. gadā. No Oskara godalgotām dziesmām būs iespēja dzirdēt “Over the Rainbow” (1939) un “Skyfall” (2012), no godalgotās oriģinālmūzikas – “Mūzikas skaņas” (1965), “Hello, Dolly!” (1969) un Džona Viljamsa komponētās melodijas filmai “Zvaigžņu kari” (1977). Izskanēs arī virkne nominētas kinomūzikas filmām “Born To Dance” (1936), franču autora Frēnsisa Leja un itāļu lielmeistara Nino Rotas darbi. Līdzās jāmin Grammy balvu guvusī dziesma “I Will Always Love You” no filmas “Miesassargs”, ko 1992. gadā iedziedāja Vitnija Hjūstone.

Orķestris “Rīga” diriģenta Valda Butāna vadībā 20. gadsimta sākuma tendences kinomūzikā iezīmēs ar Čārlija Čaplina melodijām, Oskara Stroka un padomju kino slavenības Īzaka Dunajevska dziesmām.

Koncerta programmas ideja ir izsekot līdzi kinomūzikas attīstībai Latvijā un pasaulē no 1896. gada 28. maija, kad notika pirmais kino seanss Rīgā, līdz mūsdienu latviešu kinomūzikai.

Latviešu filmu melodijas koncertā “Saklausi kino!” pārstāvēs  Marģera Zariņa radīto “Tango”, sacerēts filmai “Pie bagātās kundzes”, ko atskaņos  Orķestris “Rīga” un dejos Egija Abaroviča un Reinis Rešetins. Savukārt solisti Ilona Bagele, Dināra Rudāne un Daumants Kalniņš dziedās  Raimonda Paula dziesmas – “Ai, dundur” no filmas “Dāvana vientuļai sievietei” un romantisko duetu “Lai kas arī nenotiktu” 2015. gada filmai “Romeo un Džuljeta”.

Koncerta kulminācijā izskanēs mūzika no kinofilmas “Rīgas sargi”. Būs dzirdamas visas atpazīstamākās filmas “Rīgas sargi” melodijas. Grupas “Jumprava” sacerētā filmas mūzika izskanēs koncertversijā, ko aranžējis Vilnis Šmīdbergs, tās atskaņojumā piedalīsies Orķestris “Rīga” un grupa “Jumprava”. Filmas sižets ir saistīts ar vēsturiskiem notikumiem Latvijā un Rīgā.  Filma “Rīgas sargi” uz ekrāniem iznāca 2007. gadā un ir kļuvusi par skatītāko latviešu filmu, kas tapusi pēc neatkarības atgūšanas.