ORĶESTRA RĪGA KONCERTI VASARĀ

Orķestris “Rīga” ir noslēdzis savu 45. koncertsezonu un pēc neilga atpūtas mirkļa atkal priecēs savus klausītājus ar koncertiem Rīgas Domā un Rīgas svētku laikā. Rīgas svētku ieskaņas koncerts “Sapnis vasaras naktī” paredzēts Vērmanes dārza estrādē 18. augustā plkst. 20.00. Bet jau sākot ar 1. augustu Rīgas katedrāles velves pieskandinās pasaulslavenu komponistu – Johana Sebastiana Baha, Antonīna Dvoržāka, Kloda Debisī, Morisa Ravēla un Otorīno Respīgi skaņdarbi. Orķestri “Rīga” diriģēs tā mākslinieciskais vadītājs Valdis Butāns un viens no izcilākajiem latviešu diriģentiem Ainārs Rubiķis. Koncerti Rīgas Domā notiks augusta otrdienās plkst. 19.00.

1. augustā un 15. augustā – programma “Bahs, Dvoržāks, Debisī”. Skanēs Johana Sebastiana Baha Prelūdija un fūga Mi-bemol mažorā, kuru orķestrējis Donalds Hansbergers, un spēlēs Orķestris “Rīga” diriģenta Valda Butāna vadībā, kā arī Ērģeļkoncerts re minorā Diānas Jaunzemes-Portnajas sniegumā. Interesantas skaņu krāsas sola Kloda Debisī darbu pārlikumi pūtēju koncertorķestrim – būs iespēja dzirdēt miniatūru “Mākoņi” (Nuages) no cikla “Trīs noktirnes” un prelūdiju “Fauna diendusa” (Prélude à l’après-midi d’un faune). Savukārt Debisī klavierprelūdija “Nogrimusī katedrāle” (La cathédrale engloutie) tiks atskaņota ērģeļu versijā. No Antonīna Dvoržāka daiļrades programmā iekļauta slavenā Nāras dziesma “Mesičku na nebi hlubokém” no operas “Nāra” solistes Sonoras Vaices sniegumā un lēnā daļa – Largo no 9. simfonijas.

2. un 22. augustā – programma “Bahs, Ravēls, Respīgi”. To diriģēs starptautisko konkursu laureāts, viens no izcilākajiem latviešu diriģentiem Ainārs Rubiķis. Otorīno Respīgi savulaik instrumentējis J. S. Baha Pasakalju un fūgu do minorā, kas iekļauta koncerta programmā līdzās paša Respīgi darbiem, starp kuriem jāizceļ reti atskaņotais, izvērstais četrdaļīgais opuss “Baznīcas logi” (Vetrate di Chiesa) orķestrim un ērģelēm. Ērģelnieces Vitas Kalnciemas sniegumā būs iespēja dzirdēt vēl vienu Respīgi daiļrades raritāti – Ērģeļprelūdijas op. 92. Paredzams, ka Rīgas Doma velvju akustikā īpaši skanēs Morisa Ravēla “Pavane” (Pavane pour une infante défunte) orķestra “Rīga” un diriģenta Aināra Rubiķa sniegumā.

Biļetes uz augusta koncertiem iespējams iegādāties visās “Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv, kā arī nedēļu pirms koncerta Rīgas Doma kasē.