Festivāla noslēguma koncerts

MIRKLIS MORIKONEM UN MEITENEI NO IPANEMAS

12. APR19.00, Ceturtdiena
Biļetes cena25€
20€
18€
15€
7€
Norises vietaLielā ģilde

Diriģents Valdis Butāns

Soliste Aija Vītoliņa

Vada Raitis Zapackis

Programmā: Ennio Morikones (dzim. 10.11.1928.) un Antonio Karlosa Žobima (25.01.1927.-08.12.1994.) mūzika

Biļetes „Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv

Pavasara festivāla WINDSTREAM Noslēguma koncerta programma veltīta diviem komponistiem – deviņdesmitgadniekiem. Ennio Morikone no Itālijas savu 90. dzimšanas dienu sagaida ar daudziem plānotiem svētku pasākumiem, Antonio Karloss Žobims jau vairāk kā 20 gadus nav mūsu vidū, bet dzīvo viņa radītās dziesmas.

Ennio Morikone dzimis Romā mūziķu ģimenē un jau 6 gadu vecumā sacerējis pirmo melodiju. 20. gadsimta 50. gados Morikone komponēja akadēmisko mūziku, to starp kamermūziku un 1957. gadā Koncertu klavierēm ar orķestri, tomēr atpazīstamību viņam atnesa teātra mūzika un vieglās mūzikas aranžējumi radio un TV. 1965. gadā aizsākās Morikones filmu mūzikas plejāde ar režisora Serdžo Leones filmu Par dažiem dolāriem vairāk”, tai sekoja “Labais, ļaunais un neglītais” un “Reiz Amerikā” , 70os gados Morikone sadarbojās ar tādiem Holivudas režisoriem kā Kventīns Tarantīno un Olivers Stouns. Šobrīd Morikones filmu mūzikas partitūru skaits jau pārsniedzis piecus simtus un daudzas no tām ir godalgotas.

Antonio Karloss Žobims, pilnā vārdā Antônio Carlos Brasileiro de Almeida Jobim, ir portugāļu izcelsmes brazīliešu komponists, aranžētājs un dziedātājs. Izveidojis savu individuālu kompozīcijas stilu, kurā sajaucas brazīliešu klasiķa Eitores Villa-Lobuša, franču impresionistu un džeza ietekme. A. K. Žobima devums nozīmīgs ar to, ka tieši viņš džezā ieveda un attīstīja bosanovu – jaunu stilu, kurā apvienojās sambas dejas ritmi ar džezu. 1965. gadā ierakstu albums Getz/Gilberto ar džeza-bosanovas mūziku, ko spēlēja saksofonists Stens Gecs, ģitārists Žoao Žilberto un komponists, pianists Antonio Karloss Žobims, saņēma Grammy balvu, kļūstot par pirmo džeza albumu, kas ieguva šo augsto apbalvojumu. Albumā ietvertas populāras Žobima dziesmas:  “Meitene no Ipanemas”, Desafinado, Corcovado. 2012. gadā, jau pēc nāves, A. K. Žobimam piešķīra Grammy balvu par mūža ieguldījumu (The Grammy Lifetime Achievement Award). Viņa mūziku ieskaņojuši tādi izcili solisti kā Ella Ficdžeralda, Frenks Sinatra, Čiks Korea, Oskars Petersons.