FESTIVĀLS TRĪS ZVAIGZNES – VELTĪJUMS LATVIJAS VALSTS SIMTGADEI

Orķestris “Rīga” aicina klausītājus uz festivālu “Trīs zvaigznes”, veltītu Latvijas valsts simtgadei. Laikā no 9. novembra līdz 19. novembrim skanēs trīs koncertprogrammas, kurās mūzika saistīta ar literatūru, mākslu un nozīmīgiem notikumiem Latvijas vēsturē, atzīmējot izcilu latviešu kultūras darbinieku jubilejas un veicinot jaunu mūzikas darbu sacerēšanu. Festivālu rīko Orķestris “Rīga”, atbalsta Rīgas dome, jaundarbu pasūtinājumi notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Piektdien, 9. novembrī Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē koncerts “Latvija – Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dzejā”. Skanēs latviešu komponistu vokālā mūzika ar O. Vācieša un I. Ziedoņa dzeju, to starp Imanta Kalniņa dziesmu cikls no izrādes “Kārais lauks”. Īpaši šim koncertam top Artura Maskata dziesmas ar O. Vācieša dzeju un Jēkaba Jančevska skaņdarbs teicējai un orķestrim ar I. Ziedoņa dzejas rindām. Solisti Ieva Parša (mecosoprāns), Rihards Mačanovskis (baritons) un Zane Jančevska teicējas lomā. Diriģents Valdis Butāns. Dzeju koncertā lasīs aktieris Kaspars Znotiņš.

Lāčplēša dienā, 11. novembrī ar koncertu “Latviešu karavīru dziesmas” Lielajā ģildē tiks vēstīts par Latvijas vēsturi un īpaši pieminēti Latvijas brīvības cīnītāji. Līdzās Orķestrim “Rīga” un diriģentam Valdim Butānam uz skatuves stāsies Rīgas pilsētas apvienotie vīru kori (ap 150 dziedātājiem), lai dziedātu E. Dārziņa, J. Norviļa kora dziesmas un 20. gadsimta sākumā populāras latviešu karavīru patriotiskās un sadzīves dziesmas. Koncerta režisore Dace Micāne-Zālīte, gaismu māksliniecisko risinājumu īstenos Mārtiņš Feldmanis. Koncertu vadīs aktieris Ģirts Ķesteris. Solisti – Inese Romancāne un Ivars Cinkuss.

Festivāla noslēguma koncerts “Tēvzemei un brīvībai” notiks 19. novembrī VEF Kultūras pilī. Koncertā tiks atskaņota Jurjānu Andreja kantāte “Tēvijai”, kā arī divi latviešu komponistu jaundarbi. Koncerta lielākā intriga ir Jura Kulakova kantāte “Tēvzemei un Brīvībai”, kuras tituldziesmā – Viļa Veldres dzeja ar vārdiem “Ai, Latvija, Tu māte svētā”. Kantātes atskaņojumā piedalīsies solisti Marlēna Keine, Ieva Parša, Emīls Klaužs un Miervaldis Jenčs, kā arī jauktie kori: Latvijas Zemessardzes koris Stars”, kamerkoris “Fortius” un Valmieras kultūras centra jauktais koris “Valmiera”. Savukārt pirms J. Kulakova kantātes izskanēs Ilona Breģes jaunais skaņdarbs orķestrim “Mūzika Kārļa Zāles piemiņai”, kas balstīts tēlnieka monumentālo skulptūru tematikā un tapis, atceroties Kārļa Zāles 130. dzimšanas dienu.

Ieeja koncertos ar bezmaksas ielūgumiem. Ielūgumus uz koncertiem “Latvija – Ojāra Vācieša un Imanta Ziedoņa dzejā” un “Latviešu karavīru dziesmas” būs iespēja saņemt no 5. novembra darba dienās plkst. 12.00-14.00 Kronvalda bulvārī 8, 1. stāva vestibilā. Ielūgumus uz koncertu “Tēvzemei un brīvībai” no 12. novembra darba dienās plkst. 12.00-14.00 Kronvalda bulvārī 8, 1. stāva vestibilā.