SEZONAS ATKLĀŠANAS KONCERTS – MŪZIKAS GARDĒŽIEM

4. maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā, plkst. 19.00 Lielajā ģildē notiks koncerts “Ugunsskrējiens”, kas veltīts komponista Viļņa Šmīdberga jubilejai.  Programmā skanēs Šmīdberga autormūzika. Koncerta dalībnieku pulkā Orķestris “Rīga”, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris “Sōla”, Latvijas Universitātes jauktais koris “Juventus”, solists Oskars Petrauskis (saksofons) un diriģents Valdis Butāns. Ar šo koncertu Orķestris “Rīga” noslēgs savu 47. koncertsezonu.

Šīs sezonas noslēgumā Orķestris “Rīga” iecerējis godināt komponista – jubilāra Viļņa Šmīdberga (1944) daiļradi. Komponista darbi apliecina ne tikai sava laika eksperimentus mūzikā un formā, bet arī izteiktu patriotismu un Latvijas mīlestību, tāpēc koncertprogramma atbilstoši iederas arī Latvijas Republikas Neatkarības svinību tematikā.

Skanēs Viļņa Šmīdberga oratorija “Ugunsskrējiens” jauktajam korim un orķestrim, ar Jāņa Petera un tautas dziesmu vārdiem, kas sacerēta un pirmatskaņota 1988. gadā. Darbs komponēts trešās atmodas priekšnojautās, kad komponista pastiprinātas uzmanības lokā ienāk dzimtenes Latvijas tēma, latviešu tautas vēstures un likteņa ceļi, kas sasaucas ar Šmīdberga personīgajiem pārdzīvojumiem – tuvu ģimenes locekļu izsūtījumu. 2019. gada 4. maijā gaidāms pirmatskaņojums jaunai oratorijas versijai, kuru pēdējā gada laikā radījis pats komponists.

Koncerts alta saksofonam un pūtēju koncertorķestrim veidots kā trīsdaļīgs cikls ar trim kontrastējošām daļām. Skaņdarbā vairākkārt atklājas komponista jaunību dienu kaislības uz rokmūziku. Savulaik ar Gunāru Šimku dibināta rokgrupa “Katedrāle”, kurā atskaņota gan tā brīža elku, grupas “The Beatles” mūzika, gan mūziķu oriģinālkompozīcijas. Tā arī alta saksofona koncerta pirmajā un trešajā daļā izmantoti džeza un rokmūzikas elementi, kas no solista un orķestra prasa augstu meistarības līmeni. Alta saksofona solo partiju izpildīs Orķestra “Rīga” saksofonu grupas koncertmeistars Oskars Petrauskis.

Programmā iekļauta arī Viļņa Šmīdberga Trešā simfonija, kas pirmo reizi atskaņota 2010. gadā Rīgas Domā Orķestra “Rīga” izpildījumā, un godalgota ar Latvijas Lielo mūzikas balvu kā 2010. gada labākais jaundarbs. Simfonijā saklausāmas tautiskas intonācijas  un atsauces uz valstiski nozīmīgiem vēstures posmiem. Komponists norāda, ka iedvesmu skaņdarba sacerēšanā smēlies viņa ģimenes personiskajos pārdzīvojumos un raksturo to ar zīmīgiem vārdiem: „Šajā skaņdarbā apkopota visa mana mūža garumā gūtā radošā pieredze.” Simfonijas gaišajā postlūdijā kā aizlūgums par mirušajiem izskan katoļu lūgšana – korālis „Esi sveicināta, Marija.”

Ieeja koncertā ar bezmaksas ielūgumiem, kas saņemami no 29. aprīļa Kronvalda bulvārī 8, darba dienās no plkst. 12.00 līdz plkst. 14.00.