ORĶESTRIS RĪGA BALTAJĀ NAKTĪ AICINA UZ KONCERTZĀLI PALLADIUM

Mūsdienu kultūras foruma “Baltā nakts” 2019 ietvaros 7. septembrī plkst. 20.00 koncertzālē Palladium notiks Orķestra “Rīga” koncerts “Marko Polo. Indijas stāsti”. Klausītāji aicināti pieredzēt “Balto nakti” caur mākslas formu – meditatīvu koncertu, kas ar savu muzikālo vēstījumu klausītājus vedīs uz austrumu zemēm. Koncerta mākslinieciskās idejas autors ir Orķestra “Rīga” diriģents Valdis Butāns.

Orķestris “Rīga” iecerējis klausītājus aicināt muzikālā ceļojumā uz Indiju un citām austrumu zemēm. Koncertā tiks atskaņoti divi laikmetīgās mūzikas skaņdarbi pūšaminstrumentu koncertorķestrim – Luisa Serrano Alarkona  “Marko Polo. Indijas grāmata” un Dana Vilsona  “Avatars”. Koncertu diriģēs Orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Valdis Butāns. Savukārt koncerta muzikālo vēstījumu bagātinās muzikologa Borisa Avrameca lasītā eseja par Indijas mūziku Marko Polo ceļojumu laikā.

Spāņu komponists Luiss Serano Alarkons ir sacerējis trīs apjomīgus skaņdarbus par venēciešu ceļotāja Marko Polo jūras braucieniem un to aprakstiem. Šajā koncertā tiks atskaņots triloģijas trešais darbs – “Marko Polo. Indijas grāmata”, kas ir muzikālā ceļojuma fināls un tā garīgākais piedzīvojuma posms. Četrdaļīgā skaņdarbā klausītāji tiek iepazīstināti ar 13. gadsimta mongoļu princesi Kokočinu, ar indiešu “Svēto mantojumu”, ar īstu Indijas rāgu skanējumu, un skaņdarba pēdējā daļā tiek stāstīts par Marko Polo atgriešanos Venēcijā 1295. gadā. Indijas rāga, kas ir indiešu klasiskās mūzikas improvizācijas melodiskais ietvars, ar transcendentālu iedarbīgumu skanēs vienā no četrām skaņdarba daļām. Atskaņojumā piedalīsies indiešu mūzikas interpreti Anatolijs Popovs un Balradžs Sings, klausītājiem atklājot autentisko mūzikas instrumentu – tablas, sītaras un tampuras neparasto skanējumu.

Koncerta programmā ietverts arī amerikāņu komponista Dana Vilsona 2005. gadā sacerētais skaņdarbs “Avatars” – koncerts fagotam solo un pūtēju kamersastāvam. Tā nosaukums radies, iedvesmu smeļoties hinduisma reliģijā, kur avatāra termins apzīmē Višnu manifestācijas jeb reinkarnāciju dažādu dievību formās. Skaņdarba daļas veltītas šīm dievībām – Višnu avatāriem – un Krišnam, kas ir visa pirmavots un veselums. Par fagota lomu šajā skaņdarbā komponists sacījis šādi: “Fagots ir ziņkārīgākais no instrumentiem, tā mehāniskā evolūcija ir padarījusi to par izaicinājumu mūziķiem, savukārt tā skaņas diapazons ietver gan jautras un humoristiskas, gan noslēpumainas, pat spocīgi vajājošas notis. Skaņdarbā vēlējos uzsvērt fagota spēju pavedināt, pavēlēt, apvārdot un apburt.” Fagota solo partiju koncertā interpretēs Orķestra “Rīga” fagotu grupas koncertmeistars Raimonds Gulbis.

Pateicoties Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta finansiālajam atbalstam, ieeja koncertā bez maksas.