Noslēdzies Skaņu mākslas fonda konkurss jaunajiem komponistiem

19.10.2021.

Nodibinājums “Skaņu mākslas fonds”, sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Kompozīcijas katedru un Rīgas pašvaldības iestādi “Orķestris “Rīga”” rīkoja konkursu jaunajiem komponistiem ar mērķi veicināt Latvijas jauno un topošo komponistu interesi par pūšaminstrumentu orķestra un ansambļu skanējuma iespējām, attīstīt jauno un topošo autoru prasmes sacerēt mūziku pūšaminstrumentu sastāviem. 

Jaunradītos, konkursam iesūtītos skaņdarbus 18. oktobrī Orķestris “Rīga” iestudēja un veica audio ierakstus.

Konkursa žūrija nolēma pirmo vietu nepiešķirt. Skaņu mākslas fonda valdes priekšsēdētāja Ilona Breģe saka: “Gaidījām netradicionālākus pūšaminstrumentu sastāvus un “nepieradinātākus” skanējumus.”  

Otro vietu konkursā dala Dace Mangulsone ar skaņdarbu “Iespējama neiespējamība” un Marina Vidmonte ar skaņdarbu “No dzīlēm”. Trešā vieta piešķirta Kārlim Rēriham par darbu “Vēl viena vasara”.  Par konkursa naudas balvām pateicība Valsts Kultūrkapitāla fondam!

Dace Mangulsone uzsākusi studijas J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 2018. gadā un ir guvusi laurus vairākos Latvijas mēroga komponistu konkursos, viņas mūzika skanējusi gan laikmetīgās mūzikas festivāla “Decibels” ietvaros, gan Latviešu mūzikas svētkos Madonā. 2021. gadā kopā ar jauno horeogrāfi Robertu Gailīti veidoja kustību izrādi “Aistēti”, un piedalījās eksperimentālās mākslas festivālā “Optižūns”. Darbu sarakstā ir klavierminiatūras, stīgu kvartets, saksofonu kvartets, 2 skaņdarbi jauktajam korim, stīgu trio, stīgu duets, skaņdarbs soprānam, arfai un flautai, solo darbs fagotam.

Marina Vidmonte – Latvijā labi zināma klarnetiste, kvarteta “Quattro Differente” dibinātāja un līdere. 2020. gadā viņa absolvēja J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju otrreiz, iegūstot bakalaura grādu kompozīcijā. Trīskārtēja Pētera Vaska fonda jauno komponistu konkursa laureāte.

Kārlis Rērihs arī pieder tiem atskaņotājmāksliniekiem, kuri kā otro akadēmisko izglītību izvēlas kompozīciju un patlaban studē maģistrantūrā Rīgā. Viņa mežraga spēle saistās ar darba gaitām  Orķestrī “Rīga” un kamerorķestrī “Sinfonietta Rīga”. 

Konkursu žūrijas sastāvā bija komponiste, “Skaņu mākslas fonda” valdes priekšsēdētāja Ilona Breģe un komponists, JVLMA Kompozīcijas katedras docents Ēriks Ešenvalds un Orķestra “Rīga” mākslinieciskais vadītājs, galvenais diriģents Valdis Butāns. 

Ēriks Ešenvalds uzsver konkursa nozīmi, kas, viņaprāt, “sniedz vērtīgu meistarklasi mūsu studentiem, jaunajiem kolēģiem, vairojot viņu pieredzi profesionālajā darbā “. Savukārt Valdis Butāns redz iespēju Orķestra “Rīga” 2022. gada koncertu repertuārā iekļaut Marinas Vidmontes darbu “No dzīlēm” un plāno laureātus nākotnē uzaicināt sacerēt skaņdarbus lielam pūtēju koncertorķestrim.

Informāciju sagatavoja Linda Ertmane, skanumakslasfonds@gmail.com, tālr. 29181396