TANGO, FLAMENKO UN DŽEZS FESTIVĀLA ATKLĀŠANĀ

19. marta vakarā uz Pavasara festivāla WINDSTREAM atklāšanas koncertu “Tango, flamenko, džezs” Lielajā ģildē aicina Orķestris “Rīga”, diriģents Valdis Butāns un saksofonists Oskars Petrauskis. Tango un flamenko ritmos komponēta spāņu autora Luisa Serano Alarkona mūzika, džeza ietekmē sacerētas Džordža Geršvina, Roberta Rasela Beneta un Manfrēda Šneidera kompozīcijas.

Orķestris “Rīga” diriģenta Valda Butāna vadībā Pavasara festivālu WINDSTREAM atklās, interpretējot izcilā spāņu komponista Luisa Serano Alarkona (dzim. 1972) mūziku. Četras prelūdijas simfoniskajam pūtēju orķestrim ar nosaukumu Duende 2011. gadā saņēma augstāko mūzikas balvu, ko ik gadu piešķir Spānijas Mākslas un mūzikas zinātņu akadēmija. L. S. Alarkons atklāj skaņdarba iedvesmas avotu – spāņu mūziku: te saklausāma Faljas partitūru simfoniskā enerģija, Albenisa “Ibērijas” intimitāte, Tomatito vai Pako de Lusijas maģiskā ģitāras spēle, bet ievijas arī džeza un latino mūzikas pavedieni. Par 2004. gadā sacerēto darbu Concertango alta saksofonam, džeza trio un symphonic band autors raksta, ka tā pamatā ir gan instrumentālasintēze,apvienojotklasiskosimfonisko pūtēju orķestriardžezatrio(klavieres,bass,perkusijas), gan dažādu muzikālu stilu sintēze – sākot ar atsaucēm uz 20. gadsimta sākumu un beidzot ar īstiem džeza elementiem, starp kuriem nozīmīga ir solista improvizācija. Galvenais varonis – solo alta saksofons. Koncertā 19. martā to spēlēs Oskars Petrauskis. Visu skaņdarbu caurvij tango ritmi un, kā uzskata komponists, jūtama Astora Pjacollas mūzikas ietekme.

Koncerta “Tango, flamenko, džezs” klausītājiem būs iespēja dzirdēt populāro Džordža Geršvina (1898 – 1937) Kubas uvertīru, kas sacerēta 1932. gadā un sākotnēji pirmatskaņojumā nosaukta “Rumba” – populāras dejas vārdā. Te saklausāmi Karību ritmi un tiek spēlēti kubiešu nacionālie sitaminstrumenti ar savdabīgu skanējuma kolorītu, kas saglabāts arī Marka Rodžera pārlikumā pūtēju orķestrim.

Roberts Rasels Benets (1894 – 1981) zināms kā izcils Brodveja mūziklu un Holivudas filmu mūzikas aranžētājs. Divas reizes – 1957. gadā un 2008. gadā (jau pēc komponista nāves) viņam piešķirta prestižā balva Tony Award par sasniegumiem Brodvejas teātru muzikālajos iestudējumos. No R. R. Beneta radītajiem oriģinālskaņdarbiem šodien pazīstami ir divi, un viens no tiem – Symphonic Songs for Band skanēs Pavasara festivāla WINDSTREAM atklāšanas koncertā.

Manfrēds Šneiders (1953 – 2008) ārpus Vācijas robežām kļuva plaši pazīstams 2000.gadā, kad viņa trīsdaļīgā kompozīcija – Džeza svīta (I Džeza valsis, II Džeza balāde, III Džeza Samba) tika iekļauta 200 labāko gada skaņdarbu topā ASV žurnāla Bandworld vērtējumā. Kopš 1986. gada M. Šneiders vadījis bigbendu Koblencā un viņa kompozīcijas roka un džeza stilā sacerētas simfoniskajam pūtēju orķestrim un bigbendam. Daudzi M. Šneidera aranžējumi parakstīti ar pseidonīmu Steve McMillan.