18. maijā dzimšanas dienā sveicam diriģentu Mārtiņu Ozoliņu!

18.05.2022.

Diriģents Mārtiņš Ozoliņš

18. maijā dzimšanas dienā suminām diriģentu Mārtiņu Ozoliņu!

Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš Orķestra „Rīga”mākslinieciskais vadītājs bija četrarpus gadus – no 2011. gada janvāra līdz 2015. gada augustam, šajā laikā saņemot gada balvu kultūrā “Baltais zvirbulis” un Latvijas Televīzijas Gada balvu “Kilograms kultūras” par orķestra 40 gadu svinībām 2012. gadā un jubilejas koncertu “Mūzika iedvesmai”, kurā solists bija arī Raimonds Pauls.

2012. gadā intervijā laikrakstam „Diena” Mārtiņš Ozoliņš saka: „Orķestris „Rīga” ir ļoti labs kolektīvs, ir ļoti atsaucīgi mūziķi, un mēs realizējam tādus projektus, kuri mums pašiem ir interesanti. Ne viss ir tas, ko viņi pieraduši ikdienā spēlēt, taču visi saprot, ka profesionālā attīstība notiek tikai caur sarežģītām programmām un augstvērtīgu mūziku.”

Sarunā ar radio „Klasika”: „Diriģenta uzdevums ir mūziķus rosināt ārpus tradicionālā un pierastā darba procesa meklēt jaunas krāsas arī citos sastāvos un žanros, jo tas attīsta tehnisko meistarību, muzikālo domāšanu un jūtīgumu, kas ir svarīgākais mūzikā. Lai katrs orķestra mūziķis varētu justies kā mākslinieks, nevis būt viens no daudziem. Lai orķestris ir personību kopa. Kolektīvs sastāv nevis no mūzikas instrumentiem, bet no mūziķiem, kas dod savu artavu. Ja diriģents būs viens pats savās muzikālajās izjūtās, tad nekad nebūs tāda rezultāta, ja mūziķi būtu vienoti.”

Daudz laimes dzimšanas dienā un paldies par kopīgi paveikto!

#OrķestrimRīga50