ORĶESTRIS RĪGA NOSLĒGS CIKLU VASARAS KLASIKA

Ar noslēdzošo klātienes koncertu un izskanējušo koncertu interneta pirmizrādēm Orķestris “Rīga” noslēgs klasiskās mūzikas koncertu ciklu “Vasaras klasika”. 25. augustā plkst. 19.00 Rīgas Domā klausītāji tiek aicināti apmeklēt koncertu “Bahs, Mendelszons, Mālers”, kurā ar orķestri saspēlēsies ērģelnieks Jānis Pelše. Savukārt 20. augusta un 27. augusta vakaros orķestris piedāvās jau izskanējušo koncertu bezmaksas pārraides internetā.

Koncertu sērijas noslēdzošā programma “Bahs, Mendelszons, Mālers” ir Orķestra “Rīga” mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Valda Butāna lolota un klausītājiem būs iespēja klātienē to dzirdēt 25. augusta vakarā Rīgas Domā.

Pieminot Johana Sebastiāna Baha 270. nāves gadadienu, šajā koncertprogrammā daudzpusīgi pārstāvēta šī ģeniālā komponista mūzika. Orķestra “Rīga” sniegumā skanēs J. S. Baha Čakona, kas oriģināli rakstīta vienam instrumentam – vijolei solo. Tā uzskatāma par vienu no virtuozākajiem skaņdarbiem vijoles solo repertuārā, tāpēc koncertā būs aizraujoši dzirdēt, kā skanēs darbs, kas no solo instrumenta partijas pārlikts pūtēju koncertorķestrim. Ar Baha mūziku koncerta programmu bagātinās ērģelnieks Jānis Pelše, atskaņojot Tokātu Mi mažorā BWV 566 un korāļprelūdijas: Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645, Wir glauben all’ an einen Gott BWV 680 un O Mensch, bewein dein Sünde gross BWV 622.

Diriģents Valdis Butāns kā sevišķi interesantu skaņdarbu šajā programmā izceļ Fēliksa Mendelszona Bartoldi opusu Uvertīra pūtēju orķestrim op. 24., kas ir viens no agrīnajiem un nozīmīgākajiem 19. gs. mūzikas paraugiem, kas oriģināli rakstīts pūšaminstrumentu orķestrim. Koncerta noslēgumam izvēlēta Gustava Mālera Trešās simfonijas fināldaļa Adadžo. Komponists šai simfonijas daļai devis nosaukumu “Ko man stāsta mīlestība”, kas atklājas tās ekspresīvi skaistajā melodijā.

Augusta pirmajā pusē šī cikla ietvaros jau izskanējuši divi koncerti – “Bahs, Bēthovens, Brāmss” un “Bahs, Šūberts, Šūmanis” – Orķestrim “Rīga” sadarbojoties ar diriģentiem Gunti Kuzmu un Aināru Rubiķi, ērģelniecēm Lieni Andretu Kalnciemu un Ilzi Reini, kā arī solistiem – dziedātāju Eviju Martinsoni un saksofonistu Aigaru Raumani. Ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu šīs koncertprogrammas būs iespējams pieredzēt plašākam klausītāju lokam, bez maksas tās piedāvājot interneta pirmizrādēs Orķestra “Rīga” Youtube kanālā. Koncerts “Bahs, Bēthovens, Brāmss” skanēs ceturtdien, 20. augustā plkst. 19.00, bet koncerta “Bahs, Šūberts, Šūmanis” interneta pirmizrāde notiks 27. augustā plkst. 19.00. Koncerti būs pieejami arī pēc noteiktajiem datumiem orķestra Youtube kanālā. Papildu informācija Orķestra “Rīga” Facebook profilā.

Biļetes uz klātienes koncertu “Bahs, Mendelszons, Mālers” iespējams iegādāties “Biļešu paradīze” kasēs, www.bilesuparadize.lv un Rīgas Doma kasē.